ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Strojvůdci Arrivy i Českých drah projeli návěstidlo na stůj

  • 202
Strojvůdce rychlíku společnosti Arriva projel u Mladé Boleslavi návěstidlo, které ukazovalo stůj. Provoz na trati stál zhruba tři hodiny, protijedoucí vlak stihli včas zastavit. Případ řeší Drážní inspekce. Podobný incident se stal i u Hořovic, kde proti sobě jely vlaky Českých drah.

Událost se stala v 9:15 ráno. Strojvůdce vlaků přehlédl, že na návěstidle svítí stůj, jel dál a takzvaně rozřízl výhybku. Na místě se nikomu nic nestalo. Na incident jako první upozornil server Zdopravy.cz.

„Protijedoucí vlak se podařilo zastavit ještě ve stanici, nedošlo tedy k ohrožení vlakové cesty,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Provoz na trati musel být na tři hodiny zastaven, než Drážní inspekce nehodu vyšetřila.

Incident pro ČTK potvrdil i mluvčí Arrivy Martin Farář. Arriva podle něj zajistila pro cestující náhradní autobusy, incident bude interně prošetřovat. „Nechci spekulovat, co bylo příčinou, počkejme na vyjádření strojvedoucího a drážního úřadu,“ řekl Farář.

ČTK také připomíná, že Arriva se potýká s problémy na železnici od změny jízdních řádů v polovině prosince. Jezdí nově jezdí na linkách Praha-Tanvald, Kolín-Nový Bor, Praha-Rakovník a Praha-Písek-České Budějovice. 

Ministerstvo dopravy zaznamenalo například problémy s prodejem jízdenek ve stanicích, odřeknutí vlaku Čížová - Praha a netopící soupravu na trase Praha-Tanvald. Cestující ale zmiňují i velká zpoždění vlaků.

Obdobný incident se stal i u Hořovic, tam dopoledne proti sobě vyjely vlaky Českých drah. Podařilo se je zastavit dva kilometry od sebe. 

Provoz na trati spojující Hořovice s Berounem a Prahou byl tak dopoledne omezen, vlaky nabraly až hodinové zpoždění, v úseku Zdice - Beroun musely České dráhy některé spoje odřeknout.