Podpisový arch falešné sbírky | foto: Policie ČR

Přispějte na chudé, žebraly „hluché“ cizinky. Uzdravila je policie

  • 22
Policisté zadrželi v centru Prahy dvě mladé Rumunky, které lákaly z kolemjdoucích peníze na údajnou sbírku pro neslyšící. Samy přitom dělaly, že také neslyší. Zázračně je „uzdravila“ právě policejní hlídka, jíž se ženy vzápětí k podvodu přiznaly.

Událost se stala ve středu v Ječné ulici.

„Policisté na místě dohledali dvě ženy z Rumunska, které u sebe měly podpisové archy, oslovovaly lidi na ulici a předstíraly, že vybírají peníze pro neslyšící,“ řekl policejní mluvčí Jan Daněk.

Aby zvýšili svou důvěryhodnost, předstíraly obě ženy, že jsou také hluché. Peníze přitom vybíraly s podpisovými archy s piktogramy označujícími neslyšící či vozíčkáře a vlajkou České republiky.

Osmnáctiletá a dvacetiletá žena policistům přiznaly, že se ve skutečnosti o žádnou sbírku nejedná, ale že peníze vybírají pro svou potřebu. Že byly poměrně úspěšné, dokazuje i avizovaný podpisový arch, podle nějž lidé přispěli několika tisíci korunami.

Obě ženy proto skončily na policejní služebně. Jejich přestupek byl oznámen městské části. „Za tento podvod jim hrozí pokuta do výše až 15 tisíc korun,“ dodal mluvčí.

Podobný případ řešili před několika dny také policisté v Liberci. I tady partička cizinců žádala kolemjdoucí o příspěvek na pomoc neslyšícím, tělesně postiženým a chudým dětem (psali jsme zde).