Diskuze

Ubili k smrti 14 bratří. Protestanti kvůli víře zlynčovali františkány

Řádění lůzy zachvátilo Prahu při vpádu pasovských žoldáků v únoru před 410 lety. Lynč si v novoměstském chrámě Panny Marie Sněžné a přilehlém františkánském konventu vyžádal výjimečnou oběť 14 řádových bratří.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zato katolíci, ti vždy projevovali velkou lásku k jinověrcům a postupovali zásadně nenásilně.

2 1
možnosti

Je to důkaz toho, že násilí se dopouštěly obě strany, protestantská i katolická. Bratři františkáni neměli s vpádem pasovských nic společného a stali se obětí bezdůvodné neomluvitelné surové vraždy.

1 0
možnosti
Foto

těžko říci, jestli měli nebo neměli... každopádně jinde katolíci schovávali cizí vojáky, kteří přišli loupit a vraždit..

0 0
možnosti

Do éry Jana Husa bol v Európe nábožensky pokoj a zmier. Stúpenci po smrti Jána Husa sa mali chovať presne ako apoštoli po smrti Ježiša Krista. Tým by boli dokázali aj ukázali, že ich učenie bolo správne. Husiti však rozpútali vražedné besnenie. Nezriedka boli obeťou husitov sami husiti, pretože Žiška bol diktátor - nezniesol alternatívne názory a "odpadlíkov" od husitstva čakal len jeden trest - upálenie alebo šibenica. Mimochodom je tu veľmi zaujímavá paralela s Islamských štátom.

Husitský teror ďaleko prevyšoval "teror" pápeža či iných katolíckych autorít. Nakoniec Ján Hus nebol upálený len tak - mal riadny proces a mal možnosť si vybrať medzi upálením a odvolaním svojho učenia (v ktorom mimochodom boli väčšinou nezmysly a bludy). Žižka nič také neumožňoval: ak sa mu niekto nepáčil (nelíbil), tak Žižka sám rozhodol o jeho osude.

Mimochodom husiti (opäť paralela s Islamským štátom) zaviedli krutosti dovtedy nevídané. Dovtedy mali bitky či vojny svoje tvrdé, ale dalo by sa povedať fair-play pravidlá. Zajatci sa nezabíjali, ale vymieňali za výkupné. Vojenské umenie bolo výsadou šľachticov, bežní ľudia im robili len servis a doprovod. Husiti však nerešpektovali žiadne pravidlá - v záujme víťazstva bolo dovolené všetko - masakrovať obyvateľov dobytých miest, zabíjať katolíckych kňazov často hroznými spôsobmi (siahnuť na kňaza bolo dovtedy prakticky nemysliteľné), zabíjať ženy i deti v mestách, ktoré sa nevzdali a ktoré husiti museli dobývať. Husiti zaviedli - opäť paralela s Islamským štátom - detských vojakov a ženské jednotky. Dnes sa to prezentuje ako šikovnosť husitov, ale ako sa dívame my na štáty, ktoré používajú detských vojakov? V žiadnom prípade ich neobdivujeme. Na rozdiel od husitov. Detské a ženské jednotky boli obrovské porušenie dobových pravidiel boja. Áno, tieto jednotky mali úspech, pretože druhá strana mala morálne zábrany bojovať proti deťom a ženám.

V diele "husitov" neskôr pokračovali luteráni kalvinisti, francúzski revolucionári či komunisti.

1 0
možnosti

A kvôli tomu všetky tie hrôzy a desaťtisíce mŕtvych? Kvôli odpustkom? Koľko mŕtvych priniesli odpustky? Husiti otvorili Pandorinu skrinku a to, čo z nej vyšlo, je nočnou morou až do súčasnosti. Nie nadarmo husiti boli pre komunistov vzorom. A nie je náhoda, že vzdialenými potomkami husitov sú ateisti...

2 1
možnosti

Prof Čechura má jistě právo být například předním revizionostou Bílé Hory a zastáncem katolických interpretací dějin, ale hovoří-li jako historik, měl by si dávat pozor na mezery v elementárním vzdělání. To by ani Katolická teologická fakulta neměla tolerovat.

Například o "vpádu pasovských" letos 3. ledna v článku v Lidových novinách napsal něco úplně jiného:

"Dovedení onoho přehledu „hrůz“ do roku 1631 není náhodné – tehdy totiž došlo k tzv. vpádu Pasovských. Ano, luteránské vojsko bez valných překážek obsadilo nemalou část Čech včetně hlavního města."8-o Zdroj: https://www.lidovky.cz/relax/zajimavosti/bila-hora-400-let-pote-do-cech-a-na-moravu-vstupuji-po-roce-1620-hluboke-zmeny-mnohdy-bourlive-a-kru.A201217_214143_ln-zajimavosti_lijk .

"Drobná záměna" saského vpádu za vpád pasovských a posunutí v čase o 20 let. To potom jestli Fridrich Falcký ztratil podvazkový řád nebo řád zlatého rouna je proti tomu nepatrný omyl (toto i následující opět v lidovkách). Kuriózni jsou znalosti zeměpisu. Záměna Mirovic a Milovic (cca 150 km) se opakuje, takže to není překlep. Bitva u Záblatí je umístěna do blízkosti Lomnice nad Lužnicí (cca 50-100 km přes dvě řeky). To jsou jen náhorné postřehy běžného čtenáře.

Subjektivní antipatie autora jsou patrné všude. Že kalvíni přistěhovali do sv. Víta "kuchyňský" stůl ví, ač neví, zda byl z kuchyně. Stačilo napsat obyčejný stůl. U něj ti odporní protestanti místo eucharistie "normálně večeřeli". Že večeře Páně může mít i liturgickou formu vysluhování u stolu, což dnes znají i reformní katolíci, je mu neznámo. Kalvínský ikonoklasmus je pochopitelně odsouzeníhodný, ale stejně jako Koniášovo pálení desetitisíců knih bylo motivováno upřímnou, ale špatně pochopenou vírou. Dnes zaslouží odsouzení obojí.

Omlouvám se za shrnutí několika článků do jedné reakce, snad je to alespoň pro čtenáře, sledující toto téma, srozumitelné.

2 0
možnosti

Reagoval jsem víc na autora než na vpádu pasovských. Lituji, pochopitelně, všech vpádů a všech mrtvých.

Že byli bratři zabiti pro víru je opět manipuace. Pasovští byli vojskem pasovského biskupa, tedy katolické vojsko, které dobývalo nábožensky svobodnou, ale většinově utrakvistickou nebo protestantskou Prahu. Pokud různí mniši byli na straně "nepřítele", vyvolalo to ty krvavé a odsouzeníhodné reakce. Ne víra. Katolíci žili v Praze běžně bez zásadního útisku.

A dovede si někdo představit, že by tehdy v Pasově měli nějaký kostel protestanté? Skončili by v ohni na hranici na to šup.

0 0
možnosti

Přibližně z téhle doby, vpád pasovských do Čech, je český film 'Poslední propadne peklu', trochu zapomenutý, ale přesto dobrý

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Tvář stará tisíc let. Podobu sv. Vojtěcha odhadli odborníci podle lebky z pokladu

25. dubna 2024  17:04

Pravděpodobnou podobu patrona pražského arcibiskupství sv. Vojtěcha ve čtvrtek odhalili zástupci...

V plaveckém bazénu v Řepích utonul muž, nejspíš měl zdravotní problém

25. dubna 2024  16:09

Ve veřejném plaveckém bazénu v pražských Řepích ve čtvrtek utonul přibližně sedmdesátiletý muž....

Omezí příjezd Středočechů do Prahy závory a buspruhy? Kraji se plány nelíbí

25. dubna 2024  14:51,  aktualizováno  15:20

Vedení Středočeského kraje se ohradilo vůči záměrům Prahy 6 na regulaci dopravy. Jednat se má...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...