Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Hocek, pro iDNES.cz

První dáma rozsvítila na Hradě vánoční strom, zahájila tím sbírku

  • 2
Před bazilikou svatého Jiří na Pražském hradě se v neděli odpoledne rozzářil vánoční strom. Rozsvítila ho první dáma Ivana Zemanová. Současně tak zahájila dvaadvacátý ročník charitativní sbírky pro SOS dětské vesničky, do pokladničky pod stromem mohou lidé přispět do 6. ledna.

Organizace dětských vesniček letos slaví padesát let od svého založení. Ivana Zemanová převzala záštitu nad sbírkou již pošesté, pokračuje tak v tradici, kterou založila v roce 1968 Irena Svobodová, manželka prezidenta Ludvíka Svobody, a obnovila v roce 1992 Olga Havlová. Od té doby se v rozsvícení stromu a podpoře sbírky angažovaly i Dagmar Havlová a Livia Klausová.

Loni se ve dvaadvacátém ročníku sbírky vybralo přes 180 tisíc korun, v předchozích letech i více než 400 tisíc korun. Rekordní byl rok 1993, tehdy sbírka vynesla přes dva miliony korun.

Dárci ze podílejí na financování SOS dětských vesniček z více než 60 procent.  „V loňském roce jsme ve vánoční sbírce vybrali 180 tisíc korun. Výtěžek šel naší terénní službě SOS kontakt, jež pomáhá v šesti krajích rodinám, kterým hrozí, že ztratí dětí i možnost rodičovské péče, protože se potýkají s nějakými problémy,“ uvedla mluvčí SOS dětských vesniček Michaela Poláková. Stejnou službu chce organizace z výtěžku sbírky podpořit i letos.

Sociální pracovnice této služby pomáhají rodičům překonat životní krize a postavit se zpět na vlastní nohy, podporují je také v získání rodičovských kompetencí. Ročně pomohou několika stovkám dětí, působí v Brně, Praze, Karlových Varech, Přerově, Prostějově, Žluticích na Karlovarsku a Zábřehu na Šumpersku.

Stejně jako v předchozích letech doprovázel i letos slavnostní okamžik rozsvícení stromku hudební program. Koledy zahrála Hudba Hradní stráže a zazpíval dětský sbor Coro Piccolo.

SOS dětské vesničky fungují ve 134 zemích světa. V České republice jsou SOS dětské vesničky s více než pětačtyřicetiletou tradicí nejstarší nevládní neziskovou organizací poskytující pomoc ohroženým dětem. Aktivity SOS dětských vesniček jsou z 60 procent financovány z příspěvků dárců.

,