Přírodní rezervace v Klánovickém lese se rozšířila.

Přírodní rezervace v Klánovickém lese se rozšířila. | foto: David Votruba, iDNES.cz

Rezervace kolem pražských Klánovic je větší, golf ale zatím nezahnala

  • 9
Hlavní město rozšířilo přírodní rezervaci Klánovický les o oblasti Xaverovského háje a Blatova. Ty se rozkládají na území mezi Horními Počernicemi, Běchovicemi, Klánovicemi a Újezdem nad Lesy. Stop plánovanému golfovému hřišti to však ještě neznamená.

"Jsme povinni respektovat právní předpisy, které souvisejí s vytvořením soustavy NATURA 2000. Cílem je zabezpečit ochranu těch druhů živočichů, rostlin a typů přírodních stanovišť, které jsou z evropského pohledu nejcennější, nejvíce ohrožené, vzácné či omezené svým výskytem jen na určitou oblast," řekl radní Lukáš Manhart.

Pro obyvatele a návštěvníky Klánovického lesa to však ještě neznamená, že tu nebudou v budoucnu létat golfové míčky. Zmíněné chráněné území je totiž vedle toho, na kterém mělo golfové hřiště vyrůst.

Klíčové tak bude rozhodnutí zastupitelstva, které bude hlasovat příští čtvrtek o změně územního plánu, jež by les zachovala.

Status přírodní rezervace území chrání hned z několika hledisek. "Nelze tu používat hnojiva, provádět terénní úpravy, tábořit, rozdělávat oheň a organizovat mimo cesty pro chodce jakékoliv aktivity," vyjmenovala mluvčí magistrátu Tereza Králová.

Území je plné mokřadů

Přestože byla oblast Xaverovského háje ve středověku zpustošena, obnovená část porostu odpovídá přirozenému druhovému složení. Rostou tam v podstatě stejné rostliny, jaké tu byly po staletí. Podobně jako v případě Krčského lesa, kde je původní bukový a dubový porost.

Botanici zde najdou řadu vzácných stromů a rostlin. Mezi nimi třeba břízu pýřivou, která je na území Prahy vzácná. Stejně tak tu roste hřib příživný, jedinečná parazitická houba. Ornitologové zaznamenali na šedesát druhů ptáků a žijí zde i lišky, srny či divočáci.

Nově rozšířená přírodní rezervace zahrnuje kromě rostlin také řadu vzácných mokřadů. Již v roce 2009 proto vedení hlavního města vyhlásilo chráněným územím prameniště Blatovského potoka v Klánovickém lese.