ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Zdražíte MHD nebo parkování? Pražané mohou zkusit sestavit rozpočet města

  • 174
Pražský magistrát spustil webovou stránku, na které si mohou lidé vyzkoušet seškrtat rozpočtové výdaje města na příští rok, informoval mluvčí magistrátu Vít Hofman. Cílem spuštění stránky je seznámit obyvatele s poklesem příjmů o 2,5 miliardy korun.

Ty nastanou kvůli vládnímu daňovému balíčku a o dalších více než sedm miliard korun kvůli poklesu ekonomiky způsobeného pandemií koronaviru. Vedení Prahy už v rozpočtu na rok 2021 seškrtalo běžné výdaje za 1,3 miliardy korun.

„Ztráta podstatné části městských příjmů díky hlasování ODS a ANO je opravdu velký problém. Snažíme se to lidem přiblížit interaktivní formou. Do této rychlé a zábavné klikací hry se může nyní zapojit každý. Méně zábavná je ale debata nad skutečnými škrty v městském rozpočtu. Tomuto rozpočtovému hazardu jsou vystavena i další města a obce v České republice, které mohou tento web převzít a upravit si jej pro sebe,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Na internetové stránce je možné vybírat mezi několika kategoriemi možných úspor. Mohou tak třeba rozhodnout, že město už nebude sázet nové stromy, skončí podpora pro gorily v pražské zoo nebo se zdraží jízdné v MHD či parkování.

Podle dřívějšího vyjádření náměstka primátora Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) bude muset vedení města již schválený rozpočet upravit, neboť v něm není zahrnut výpadek způsobený daňovým balíčkem. V době, kdy zastupitelé rozpočet schvalovali, ještě nebyla známa jeho finální podoba.

Hlavní město v tuto chvíli neplánuje zdražovat služby jako parkování nebo MHD. V budoucnu bude jejich dotování z městského rozpočtu, a tedy jejich cena pro obyvatele, záviset na vývoji celkové ekonomické situace. Primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě) v uplynulých týdnech řekl, že například MHD nyní sice zdražovat nebude, ale Praha se tomu v budoucnu nevyhne.

Rozpočet na příští rok počítá s příjmy a výdaji 87,8 miliardy korun, což je mírně více než letos. Investice dosáhnou téměř 15 miliard korun. Úspory město dělalo ve všech rozpočtových kapitolách, kdy běžné výdaje plošně seškrtalo o deset procent. Výjimkou byla veřejná doprava a svoz odpadu.

,