Vichr rozdmýchal požár hromady štěpky na Příbramsku, platil nejvyšší poplach

  • 3
V Rožmitále pod Třemšínem na Příbramsku odpoledne vzplanula hromada dřevní štěpky. Kvůli silnému větru se oheň dlouho nedařilo dostat pod kontrolu. To se podařilo až okolo třetí hodiny ráno. Během zásahu byl vyhlášen nejvyšší stupeň poplachu.

V Rožmitále pod Třemšínem pracovali nejen středočeští, ale i jihočeští a plzenští hasiči.

„Na místě jich zasahují desítky ze Středočeského i Jihočeského kraje. Nikdo není zraněný. Zásah bude pokračovat i během noci,“ řekla ve středu mluvčí hasičů Tereza Fliegrová.

Hasiči vyhlásili nejvyšší poplachový stupeň, čtvrtý ze čtyř, což představuje maximální možné nasazení sil.

Hasiči informovali na Twitteru, že na místě bylo 25 jednotek. „Hoří hromada štěpky a dřeva na přípravu štěpky. Na místě fouká velmi silný vítr. Byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu,“ konstatovali.

Pod kontrolu dostaly oheň dnes v 3:15. Poté začala část jednotek odjíždět, hašení a rozhrnování hromady technikou pokračuje dál. „O dalším postupu se bude rozhodovat,“ uvedla mluvčí s tím, že jednou z možností je i kontrolované dohoření materiálu.

Příčinu vzniku ohně a výši škody bude zjišťovat vyšetřovatel.

Silný vítr oheň rozšířil a hrozilo, že zasáhne i okolní budovy s drůbeží a kravína. Štěpka je na volném prostranství. „Požár se částečně rozšířil i mimo areál,“ uvedla mluvčí. Na místo měl také zamířit vrtulník s termokamerou, jeho vzlet ale neumožnilo větrné počasí. Na místě pomáhala s rozebíráním hromady štěpky i zemědělská technika, konkrétně nakladače. 

Hasiči ve středu zasahovali v celém Středočeském kraji kvůli popadaným stromům i dalším haváriím způsobeným větrem. Do 19:00 evidoval dispečink středočeských hasičů přes stovku zásahů souvisejících s počasím včetně odstraňování nebezpečných stavů, což jsou například poškozené střechy budov a podobně. Výrazně zvýšený byl počet zásahů například v okresech Praha-východ, Beroun a Benešov, uvedla ČTK.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

, ,