Rozhledna Čížovka u Kněžmostu je zajímavé architektonické dílo. Zůstává však...

Rozhledna Čížovka u Kněžmostu je zajímavé architektonické dílo. Zůstává však zavřená kvůli problémům s pozemky pod ní. | foto: Český ráj

Rozhlednu za krajské peníze nelze otevřít, stojí na soukromém pozemku

  • 7
Rozhlednu Čížovka za více než pět milionů korun postavil Středočeský kraj na soukromém pozemku. Kvůli špatně smluvně zajištěné parcele u Kněžmostu na Mladoboleslavsku teď na vrchol vyhlídky nikdo nevystoupá, pokud se hejtmanství s majitelem nedomluví.

Byla by to krásná vyhlídka po dlouhé procházce nádhernou přírodou Českého ráje. Ideální cíl stovek turistů. Už více než rok hotové neotřelé architektonické dílo má ale zásadní vadu - je zavřené.

„Šli jsme sem z Branžeže, doufali jsme, že už to bude otevřené, ale máme smůlu,“ lituje Jitka Dvořáková z Mladoboleslavska a ukazuje přitom na kovová vrata opatřená visacím zámkem. Podobně jsou na tom stovky dalších zájemců.

„Mrzí nás, že rozhledna je stále zavřená, už od loňska, kdy se dostavovala, se na ni těšíme. Je totiž skutečně architektonicky zajímavá, ne jako jiné rozhledny postavené narychlo z evropských dotací,“ říká místopředseda Klubu přátel rozhleden Pavel Gejdoš.

Jestli se veřejnosti věž někdy otevře, není jasné. Přitom stála 5,5 milionu z veřejných peněz, respektive z rozpočtu Středočeského kraje. Pokud však kraj rozhlednu nyní zkolauduje, připadne majiteli pozemku, na kterém stojí. Tím je Petr Jacina, jednatel společnosti J&J Investments, která věž postavila.

Podle hejtmanství je vinna změna občanského zákoníku. „Pro kraj je proto prioritou vykoupit od stávajícího vlastníka pozemek, na kterém rozhledna stojí,“ říká mluvčí kraje Nicole Mertinová.

Jak zjistila MF DNES, za rozhlednovou blamáží jsou až příliš velkorysé plány podnikatelů i politiků. Ti v minulosti v této oblasti chtěli vybudovat turistické centrum. V plánu byly dva rybníky, turistické stezky, restaurace a právě rozhledna. S projektem rozhledny přišla dvojice soukromých podnikatelů ze společnosti J&J Investments.

Předání pozemku kraji nebylo smlouvou dobře ošetřené

Smělé dílo z kovu a dřeva tyčící se nad Českým rájem ale nakonec zaplatili daňoví poplatníci, kteří se ovšem z vyhlídky s prosklenou podlahou ve výšce přes 39 metrů hned tak nepodívají.

Podnikatelé zvažovali ještě v době vlády exhejtmana Davida Ratha, že by stavbu mohla podpořit evropská dotace. Rath, který má rozhledny v oblibě, souhlasil. Zároveň chtěl postavit i rozhlednu ve Zdicích na Kladensku. Peníze z Evropské unie však nakonec kraj nezískal, přesto souhlasil s tím, že kněžmostská rozhledna vznikne a sám ji zaplatí.

Podnikatelé za to měli zdarma kraji poskytnout pozemek a projektovou dokumentaci. To si však úředníci kraje dostatečně smluvně neošetřili. Navíc vznikly vícepráce, jako například přivedení elektřiny, které kraj odmítá zaplatit. Výsledkem jsou nekonečné dohady o peníze, přičemž kraj se ocitl v pasti.

Zakázka se po propuknutí korupční aféry Ratha dostala i na seznam podezřelých tendrů a prověřovala ji krajská kriminálka. V současné době podle Mertinové probíhají intenzivní jednání o ceně. Bylo nutné vypracovat znalecké posudky. Ty si nechal zpracovat jak kraj, tak vlastník. Kdo s cenou ustoupí, je však otázkou.

„Jednání s krajem probíhá, zatím k tomu nemáme co nového dodat,“ vzkázal Jacina prostřednictvím své asistentky. Bližší vyjádření MF DNES neposkytl. V minulosti však uvedl, že věří, že se s krajem podaří najít shodu. Stejně mluví i kraj. „Vedení Středočeského kraje dělá maximum proto, aby rozhledna byla dostavěna co nejdříve a začala sloužit veřejnosti,“ říká Mertinová.

Zavřená zůstává také vyhlídka v areálu Vrchbělá

Vedle jednání o odkoupení pozemků současně kraj řeší možný způsob jejího dokončení, jelikož původní zhotovitel J&J Investments je momentálně v insolvenci a insolvenční správce v souladu se zákonem vypověděl původní smlouvu o dílo na zhotovení rozhledny.

Podobný osud má i další vyhlídka, kterou kraj postavil na rozhraní mladoboleslavského a libereckého okresu v bývalém vojenském areálu Vrchbělá. Je součástí areálu s in-line dráhami, restaurací a sportovišti.

„Bohužel zatím je také zavřená,“ říká Gejdoš. Na tuto rozhlednu se však turisté tolik jako na tu u Kněžmostu netěší. „Jednak stojí téměř na rovině a jednak není tolik architektonicky zajímavá,“ dodává znalec vyhlídkových věží.

I tento areál hradí ze svého rozpočtu Středočeský kraj s pomocí evropských dotací. Projekt v hodnotě kolem 140 milionů korun však stále čeká na dokončení. Důvodem zdržení jsou zdlouhavá řízení spojená s vlastnictvím dotčených pozemků nebo čekání na vybudování elektřiny a napojení na vodu. „Rádi bychom to otevřeli na sezonu před létem,“ uvedl krajský radní Karel Horčička.