Celníci pronásledovali noční Prahou podezřelý vůz, vystoupili z něj Syřani | foto: Celní správa ČR, iDNES.tv

Syřan, který s uprchlíky v autě ujížděl celníkům, dostal podmínku

  • 19
Obvodní soud pro Prahu 10 potrestal syrského řidiče, který v polovině ledna nelegálně převážel přes Českou republiku tři své krajany do Německa. Šoférovi uložil trestním příkazem roční podmínku a vyhoštění na pět let. Rozhodnutí je pravomocné.

Osobní automobil Audi A6 s maďarskou registrační značkou chtěla zkontrolovat hlídka mobilního dohledu pražských celníků v noci na 16. ledna. Řidič ale nereagoval na výzvu k zastavení, naopak zrychlil a snažil se ujet směrem do Vršovic.

„Nebezpečnou jízdou ohrozil několik účastníků silničního provozu,“ sdělila mluvčí pražské celní správy Ivana Kurková.

V Záběhlické ulici auto zpomalilo a vystoupili z něj dva muži a jedna žena. „Bylo zjištěno, že jde o uprchlíky ze Sýrie,“ uvedla Kurková.

Řidič podle ní pokračoval v úniku, zajel ale do slepé ulice, odkud se pokoušel ujet v protisměru a po chodníku. Celníci ho zadrželi a zjistili, že jde o maďarského občana syrské národnosti. Muž měl u sebe falešný řidičský průkaz.

Jeho tři spolujezdci neměli žádné doklady. „Uvedli svá jména s tím, že má jít o osoby syrské národnosti, které měl podezřelý za úplatu 200 eur na osobu přepravit z Maďarské republiky do Spolkové republiky Německo,“ uvádí trestní příkaz, který má redakce iDNES.cz k dispozici.

17. ledna 2020

Za organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice a za padělání úřední listiny dostal řidič jeden rok vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu v trvání dvou let.

„Odsuzuje se také k trestu vyhoštění z České republiky na dobu pěti let,“ napsal do rozhodnutí soudce Libor Holý.

„Oprávněné osoby se vzdaly práva odporu a trestní příkaz nabyl právní moci. Hlavní líčení se tedy konat nebude. Věc je pravomocně skončena,“ sdělil obvodní státní zástupce Richard Houdek.

Převáženým Syřanům předali policisté rozhodnutí o správním vyhoštění.