Kosti v krku nehrozí. Menu sestavuji podle chuťové paměti, říká šéfkuchař

  11:30
Do vánoční atmosféry už se halí i většina pražských restaurací. Stejně tak i zdejší podniky, jejichž chod má na starosti šéfkuchař David Kalina. Svá menu sestavuje podle chuťové paměti. To letošní vánoční čerpá ze stoletých kuchařek. „Jsou týdny, kdy nevyplodím z hlavy vůbec nic. A pak jsou chvíle, kdy za hodinu napíšu celé menu,“ svěřil se v rozhovoru pro iDNES.cz.
Šéfkuchař David Kalina (9. prosince 2024)

Šéfkuchař David Kalina (9. prosince 2024) | foto: Tady chutná

Pro restaurace jste nachystal speciální vánoční nabídku. Co v ní najdeme?
V prosincové nabídce máme pět věcí. Zelňačku, která je udělaná z uzeného vývaru. Je v ní kroketa z uzeného masa, a nechybí ani opečená pikantní klobása. Je to taková zahřívací vydatná polévka, jak já říkám, krásně pasuje do tohoto zimního období. Pak už jsem menu ladil opravdu vánočně. Letos máme kapří hranolky v pikantní marinádě a k nim lehký salát s naloženým celerem, jablkem a křenovou majonézou.

Máme si dávat pozor na kosti?
Hranolky děláme z kapřích filet, což už samo o sobě zaručuje, že jsou zbavené velkých kostí. A malé kosti, které se dají snadno spolknout, řeším tak, že svalovinu překrajuji zhruba po dvou milimetrech. Tím se kosti naruší a po naložení a tepelné úpravě se rozpustí. Takže v krku se rozhodně nic nezasekne.

Stará mincovna i tiskárna cenin. Pražského genia loci spojili s gastronomií

A co typický kapří odér, který hodně lidem vadí?
Typická „kapřina“, kterou lidé moc nemusí, se ztratí díky marinádě. V té je zázvor, česnek, trochu kmínu a pálivé papriky a malinko worcestrové omáčky. Pak se hranolky obalí ve směsi bramborového škrobu a mouky, a zprudka se smaží.

Vymýšlel jste i vánoční hlavní chody?
Ano, dva. Nejprve jsem zvolil kachní prsa, protože je to skvělé maso, které mám osobně moc rád, a hosté v restauracích také. Baví mě minutková úprava kachny, takže jsem zvolil tu. K opečenému kachnímu prsu jsem přidal ostružinovou omáčku s červeným vínem, která je lehce nakyslá a zesílená zredukovaný vývarem. Přílohu tvoří perníková nádivka. Krásně nasládlá, voní po perníkovém koření, prostě Vánoce. Na talíř jsem ještě přidal hrušky v bílém svařáku, aby to bylo opravdu zimní. Kyselost tomu dodává naložený červený rybíz.

David Kalina

Šéfkuchař David Kalina (8. října 2024)
  • Uznávaný šéfkuchař, který stojí v čele čtyř pražských prestižních restaurací – Mincovny, Tiskárny na Národní, Tiskárny v Jindřišské ulici a podniku U Tellerů.
  • V gastronomii pracuje celý život. Vyyučil se na SOU U Krbu.
  • Rád sbírá kuchařky z dob Rakouska-Uherska a první republiky, z nichž se inspiruje při sestavování menu.

A druhý hlavní chod?
Svíčkové řezy s esterházy omáčkou, u níž vycházím ze zhruba 120 let starého receptu. Jmenuje se po slavným maďarském rodu Esterházyů a jedná se o krémovou omáčku z kořenové zeleniny a z mleté papriky. Rád říkám, že je to omáčka napůl cesty mezi svíčkovou a kuřetem na paprice. Jako přílohu jsem zvolil škubánky opečené na sádle a růžičkovou kapustu se sušenými brusinkami.

Menu podle chuti a paměti

Máte rád staré kuchařky. Tam tedy vzniká inspirace na všechny tyto netradiční kombinace?
Zčásti, ale všechno, co kde vidím a čtu si ukládám do hlavy. A když pak sestavuju menu, jako když to najdu. Představím si chutě.

Takže si pamatujete chutě a menu pak podle toho v hlavě sestavíte?
Přesně tak. Například u výše zmíněných svíčkových řezů, kde máme omáčku z kořenové zeleniny, která se podobá svíčkové. Ke svíčkové jsme notoricky zvyklí na brusinky, a tak se mi ty chutě automaticky spojily v hlavě. Zkrátka co jednou v životě ochutnám, to už nezapomenu.

Jak to funguje v praxi?
U starých kuchařek vezmu recept, napíšu si suroviny, zvážím, co jak chutná a rozhodnu se, co k sobě bude pasovat. To sice dělá více kuchařů, pak ale musí jít a zkusit to uvařit, zda to vůbec bude fungovat. Já už to zvládám po chuti právě díky chuťové paměti. Někdy mi to trvá chvíli, ale někdy i déle, hodně taky záleží podle nálady a mého rozpoložení.

Před revolucí fungovaly v Praze jídelny, poté je nahradily fast foody

A jak vám tato paměť na chutě ladí se servírováním?
Musí to jít ruku v ruce. Nejde vymyslet super jídlo a pak to nějak naházet na talíř a zjistit, že to nevypadá hezky. Takže když jídlo sestavuji, už rovnou vymýšlím i to, jak bude vypadat na talíři. Přemýšlím i nad barevnými kombinacemi.

Máte nějakou oblíbenou kombinaci, k níž se rád vracíte?
Určitě je to kombinace masa a něčeho nasládlého, to je na mých jídlech vidět. A samozřejmě se vracím k věcem, které jsou úspěšné a které mají lidé rádi.

Předpokládám, že ve vašem menu nechybí ani nějaký zimní dezert.
Ten vymyslela má cukrářka Diana. Letos tedy děláme kokosovou kouli plněnou mangem a marakujou. Je politá bílou čokoládou a nechybí ani oříškový griliáš. Není to zbytečně přeslazené, moc mě to baví.

Pět let a čtyři miliardy. Bývalý hotel InterContinental v Pařížské se opět otevřel

Nejčtenější

Školák v Praze nepřežil střet s tramvají, hodinu ho marně oživovali

Dvanáctiletého chlapce srazila ve čtvrtek dopoledne tramvaj u zastávky Hradčanská v Praze 6. Na místo vyrazily všechny složky Integrovaného záchranného systému. Chlapec následkům střetu podlehl,...

Pět let a čtyři miliardy. Bývalý hotel InterContinental v Pařížské se opět otevřel

Po pěti letech znovu otevřel luxusní hotel na kraji Pařížské ulice v Praze. Bývalý hotel InterContinental se po rozsáhlé rekonstrukci za čtyři miliardy korun proměnil v pětihvězdičkový Fairmont...

Na Rakovnicku hoří hromada plastů, těžká technika ji likviduje unikátní metodou

Hasičům likvidují obří požár skládky lisovaných plastů u Rynholce na Rakovnicku. Zasahuje přes 200 hasičů se speciální technikou a také chemická laboratoř. Platí zvláštní stupeň poplachu. V okolí je...

Za smrt psa v metru může majitelka, tvrdí dopravní podnik. Odmítá vinu strojvůdce

Za neštěstí v metru, kdy pes na vodítku zůstal před dveřmi rozjíždějící se soupravy, může podle pražského dopravního podniku jeho majitelka. Ta vbíhala do zavírajících se dveří. Pes nehodu nepřežil....

Auto srazilo na Nymbursku několik lidí u odstaveného vozu, dva zemřeli

U Kolají na Nymbursku odpoledne srazilo auto několik lidí u odstaveného vozu, dva lidé zemřeli. Jeden člověk utrpěl těžká zranění a záchranná služba ho nyní na umělé plicní ventilaci přepravuje do...

Muž nepřežil pád do lomu Amerika. Na místě zasahují dvě helikoptéry

U pádu muže do lomu Amerika pár kilometrů od Karlštejna zasahují od úterního odpoledne všechny složky záchranného systému. Do akce jsou nasazeny i dvě helikoptéry. Okolnosti události jsou podle...

22. dubna 2025  15:45

Ať to baví kluky i fanoušky. Trenér Bílek o dlouhé pauze i nové výzvě u reprezentace

Při zmínce o jeho nedávných šedesátinách se trenér Michal Bílek zarazil. „Je to hrůza, co,“ vyhrkl pobaveně. „Ale jinak se cítím dobře, do fotbalu mám zase obrovskou chuť. Jen to tělo chátrá, což...

22. dubna 2025  14:59

Na Rakovnicku hoří hromada plastů, těžká technika ji likviduje unikátní metodou

Hasičům likvidují obří požár skládky lisovaných plastů u Rynholce na Rakovnicku. Zasahuje přes 200 hasičů se speciální technikou a také chemická laboratoř. Platí zvláštní stupeň poplachu. V okolí je...

21. dubna 2025  23:59,  aktualizováno  22.4 14:24

Požár na Rakovnicku zvedl vlnu solidarity, lidé vozí hasičům jídlo i pití

Požár lisovaných plastů na skládce odpadu mezi Lány a Rynholcem na pomezí Kladenska a Rakovnicka zvedl obrovskou vlnu solidarity se stovkami zasahujících hasičů. V úterý ráno každou chvíli přicházeli...

22. dubna 2025  14:18

Prahu křižují nové tramvaje. Zatím jen na zkoušku, slibují tichý provoz

Dopravní podnik pustil o Velikonocích do pražských ulic novou tramvaj typu Škoda ForCity Plus 52T. Celkem má metropoli brázdit až dvacet takovýchto vozů. V současnosti se ale stále ještě jedná o...

21. dubna 2025  15:55

Na metro D si Pražané ještě počkají. Bobtná i odhad jeho ceny

Už celých deset let čekají obyvatelé hlavního města na rozšíření metra do dalších částí metropole. A jak se podle posledních odhadů zdá, další nejméně dekádu si ještě počkají.

21. dubna 2025

Na Dukle 79 gólů. Plzeň je jednu výhru od finále házenkářské extraligy

Házenkáře Plzně dělí jediná výhra od postupu do finále extraligy. Ve druhém semifinále vyhráli na hřišti Dukly Praha 40:39 a v sérii na tři vítězná utkání vedou 2:0 na zápasy. Rozhodnout mohou už za...

20. dubna 2025  19:40

Florbalistky Střešovic jsou ve finále, v rozhodujícím souboji přehrály Chodov

Florbalistky Tatranu Střešovice zvítězily v rozhodujícím sedmém semifinále extraligy doma nad Chodovem 4:2, vyhrály sérii 4:3 na zápasy a budou za týden v neděli v pražské O2 aréně bojovat o titul s...

20. dubna 2025  18:37

Zvon Staroměstské radnice nepřežil válku, teď jeho části představí výstava

Muzeum Prahy připravuje výstavu o zvonu Staroměstské radnice, který byl zničen při Pražském povstání na konci druhé světové války. Představí původní části zvonu z roku 1313, jeho kopii a také...

20. dubna 2025  15:42

Město roste jako Otesánek. Praha aktualizovala podklady pro rozvoj

Nenasytného chlapce připomíná metropole, každoročně se rozroste o průměrné okresní město. Skutečný počet rezidentů je však ještě vyšší, mnoho lidí totiž žije v Praze bez trvalého bydliště. Také to...

20. dubna 2025

Strážník na motorce se v Praze srazil s autem, které vyjelo z vedlejší ulice

V Jeremenkově ulici v Praze se v neděli dopoledne střetlo osobní vozidlo s motorkou. Na ní jel po hlavní ulici strážník městské policie, z vedlejší ulice ale vyjelo auto a srazilo ho. Na místo...

20. dubna 2025  11:03

Hlavně ať titul dotáhneme co nejdřív, velí Trpišovský. Nadstavba? Pořád se mi nelíbí

Ačkoliv mistry ještě oficiálně nejsou, tisková konference po posledním zápase základní části se Slováckem (2:0) tak působila. Slávističtí fotbalisté potřebují k jistotě dva body, a to za předpokladu,...

20. dubna 2025  9:10