Na Příbramsku hořelo rekreační středisko, škoda je deset milionů

  • 19
Jedenáct jednotek hasičů zasahovalo od rána u požáru rekreačního objektu ve Věšíně na Příbramsku. Teprve po poledni se hasičům podařilo ohnisko lokalizovat, dohašovací práce trvaly do pozdního odpoledne. Požár se podařilo zlikvidovat. Zřítila se střecha budovy, škoda přesáhne deset milionů korun. V objektu nebyli žádní lidé.

„O půl jedné jsme snižovali požární poplach na první stupeň, zredukovali jsme síly a prostředky. Dále dochází k dohašování ohnisek, myslím, že to bude na celé odpoledne,“ řekla před druhou hodinou iDNES.cz krajská mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. 

Hasiči dostali hlášení o požáru krátce před sedmou hodinou ranní. Na místě zasahovaly dvě jednotky profesionálních hasičů a devět jednotek dobrovolných hasičů. V brzkém odpoledni na místě byla jedna profesionální a tři dobrovolné jednotky.

Hasičům se před polednem podařilo oddělit jednu budovu od druhé. „Trošku ochráníme tu vyšší budovu,“ uvedla v ten čas Kereková.

Požár zasáhl hlavní jednopodlažní budovu o půdorysu 30x15 metrů včetně zastřešené terasy restaurace. K likvidaci požáru hasiči postupně nasadili pět vodních C proudů. Jedním zasahovali i z výškové techniky a také použili hasicí hřeby. 

V jedné z budov se propadla střecha a hasiči tak nemohli vstoupit dovnitř a hasili pouze zvenku. Vodu získávali z věšínského hydrantu a z koupaliště v rekreačním zařízení. Celý rekreační objekt byl odpojen od přívodu elektrické energie.

V objektu nebyli žádní lidé. Lehce se zranil jeden hasič. „Při rozebírání střechy si hasič prořízl rukavici a prořízl si malíček. Byl ošetřen na místě a je nadále v zásahu,“ uvedla mluvčí hasičů.

Příčina požáru není známá, vyšetřovatel přizval expertní skupinu Technického ústavu požární ochrany Praha. „Předpokládaná škoda je zatím deset milionů korun, ale částka bude určitě navýšena,“ zakončila Kereková. Původní odhad škody hovořil o částce čtyř milionů korun.

Většina jednotek už odjela, na místě zůstanou přes noc dvě dobrovolné jednotky kvůli dohledu.  V neděli ráno na místo vyrazí vyšetřovatel příčin požáru.

Věšín

Věšín

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,