Začala modernizace stanice metra Opatov, zastávka bude bezbariérová

  • 4
V pražském metru začala modernizace stanice Opatov. Stavební práce budou trvat do konce července příštího roku. Stanice bude během rekonstrukce v provozu, uzavřena bude pouze během dvou víkendů a po zprovoznění bude bezbariérová.

Rekonstrukce začíná odstraněním chodníku a zeminy. Kvůli opravě hydroizolace bude nutné odstranit všechny vrstvy zeminy až po strop nástupiště, které je jedenáct metrů pod zemí. 

Výrazně by se měl proměnit také interiér stanice. Dojde na opravu obkladů stěn, dlažby nebo výměnu osvětlení. Zásadní změnou pro cestující bude vybudování bezbariérového přístupu jak na nástupiště metra, tak k autobusovým zastávkám v Chilské ulici.

Bezbariérový přístup bude zajištěn pomocí dvou výtahů. První bude zabudován do schodiště a bude sloužit k přepravě lidí z nástupiště do vestibulu metra, druhý bude sloužit k přesunu mezi vestibulem a zastávkami autobusu.

„Největším přínosem rekonstrukce je rozhodně vybudování dvou výtahů. Stanice metra tak bude konečně zpřístupněna pro cestující s pohybovým omezením, kteří na tuto změnu čekali léta. Po dokončení rekonstrukce bude Praha 11 patřit mezi nejvíce bezbariérové městské části v metropoli,“ uvedl radní Prahy 11 Martin Duška.

Metro D může dostat vlaky bez strojvůdce, ministerstvo schválilo vyhlášku

Do výtahů by se měly vejít dva kočárky. Pro cestující s omezenou orientací budou také nainstalovány akustické majáčky. Modernizace bude stát 276 milionů korun a dopravní podnik (DPP) chce, aby byly náklady pokryty za spoluúčasti dotací z Evropských strukturálních a investičních fondů.

„Moderní stanice metra, kterými se dobře cestuje, musí být funkční, příjemné a také bezbariérové,“ poznamenal náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr. Město má podle něj v oblasti oprav stanic metra velký dluh a v rekonstrukcích dalších stanic plánuje pokračovat. 

„V rekonstrukcích stanic metra a jejich bezbariérovému zpřístupňování chceme postupovat tempem zhruba dvě za rok,“ uvedl Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

Přesné datum, kdy bude stanice pro cestující kompletně uzavřena, sdělí dopravní podnik s dostatečným předstihem. Uzavřena by měla být pouze během dvou víkendů v únoru a v březnu.