Rekonstrukce kladenské čtvrti Podprůhon se zastavila

Rekonstrukce kladenské čtvrti Podprůhon se zastavila | foto:  František Vlček, MAFRA

Oprava čtvrti v Kladně se prodraží. Našly se zdi, o nichž se nevědělo

  • 0
Na začátku se počítalo s tím, že se při rekonstrukci kladenské čtvrti Podprůhon zrenovuje třináct opěrných zdí zpevňující svah, kde stojí původní dělnická kolonie z 18. století. Teď se však ukazuje že zrenovovat bude potřeba ještě zdi, o nichž se nevědělo. Stavbu to prodraží a možná i zpozdí.

Na opravu nových zdí se přišlo při výkopech pro kanalizaci, jejíž stavba rekonstrukci provází. Jde vlastně o další dílčí opěrné konstrukce.

"Jsou ve velmi dezolátním stavu a musí se opravit, aby vodaři mohli pokračovat," popsal mluvčí Kladna Vilém Frček.

Čtvrť pod sídlištěm

  • Rekonstrukce trvá od podzimu loňského roku, skončit měla podle původního plánu v červenci 2014. 
  • Podprůhon vznikl již v polovině osmnáctého století. Jde tak o nejstarší část Kladna. Nad Podprůhonem ležící Nové Kladno bylo zbouráno, nyní jsou tam paneláky. A zbourána byla v 80. letech minulého století i větší část Starého Kladna, to když došlo k asanaci centra. 
  • Podprůhon byl také nejchudší kladenskou čtvrtí. Bydleli tam horníci, domy proto nemají základy, izolaci, stojí ve vlhkém svahu, kde jsou spodní vody. 
  • Přesto jde o malebný kout Kladna, lidé proto bojují za zachování jeho rázu.

Dělníci také při pracích v bývalé dělnické kolonii narážejí na načerno vybudované odpadní stoky. I ty musí stavbaři zajistit před tím, než do země položí nové trubky.

Práce na samotné rekonstrukci se tím ale zastavily. Na jak dlouho a jestli to posune termín jejího dokončení, to se zatím neví. "Bude záležet na počasí, pokud nebude sněžit moc brzo, původní plány dodržíme. Brzký sníh a mráz by nás ale zdržet mohly," řekl Frček.

Původně se počítalo s tím, že rekonstrukce skončí do léta příštího roku.

Už teď je však jasné, že porostou plánované náklady na opravy. A to o miliony. Dosud se počítalo s devadesáti miliony.

"Stávající potíže ukazují hlavně na to, že v minulosti se tady prostě moc neinvestovalo do oprav. A tak teď dělníci narážejí na různá překvapení," míní člen místního Spolku Podprůhon Petr Lukáš, sám stavař.

Podle něj je navíc termín dokončení v polovině příštího roku idealistický. "Půlrok tady není žádná míra, budeme rádi, když to nakonec právě bude třeba jen šest měsíců," podotkl Lukáš.

Zároveň opět zmínil i to, že město s místními opravy málo konzultuje a místy dokonce postupuje nešetrně, takže ničí původní charakter osady.

A i když na to lidé z Podprůhonu upozorňovali, magistrát si stále vede svou. Historický ráz čtvrti podle kritiků narušují třeba plánovaná svodidla po celé délce opěrné zdi v jedné z ulic.