Měští strážníci rovněž sváží opilce z ulic na záchytku na Bulovku.

Měští strážníci rovněž sváží opilce z ulic na záchytku na Bulovku. | foto: Aleš Berný, iDNES.cz

Strážníci v Praze mají po roce nového šéfa, je jím policista Šuster

  • 0
Pražští strážníci mají po roce šéfa. Stal se jím dosavadní velitel pohotovostní motorizované jednotky pražské policie Eduard Šuster. Bývalý ředitel Vladimír Kotrouš stojí před soudem, policie ho viní z přijetí úplatku.

Volbu Eduarda Šustera schválili na svém jednání zastupitelé hlavního města. Šustra si vybral již bezpečnostní výbor pražského zastupitelstva.

"Eduard Šuster má zkušenosti, vyzná se v problematice, je komunikativní a flexibilní," vysvětlil na začátku listopadu předseda bezpečnostního výboru Petr Hána.

Nový ředitel se přihlásil do výběrového řízení s tím, že by rád snížil počet náměstků ředitele ze čtyř na dva. Zredukoval by prý i počet obvodů. Městská policie jich má nyní patnáct. Zároveň chce prohloubit spolupráci se státní policií.

Podle primátora Bohuslava Svobody by měl nový ředitel zároveň pozměnit fungování městské policie. Svoboda již dříve kladl důraz na to, že strážníci mají především hlídkovat v ulicích.

"Nesmyslně dublují funkce například s dopravní policií. To ve svém důsledku znamená, že více jak devadesát procent své činnosti věnují řešení dopravních přestupků, ale přitom nejsou schopni zvýšit bezpečnost Pražanů a turistů v ulicích a efektivně bojovat s nešvary, kterými jsou pouliční prodej drog nebo kapsářství," řekl již před časem Svoboda.

Dosud vedl od Kotroušova zatčení pražské strážníky náměstek ředitele Ludvík Klema (o soudu s Kotroušem čtěte zde)