ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Bezdomovce v extrémních mrazech schováme do metra, plánuje Praha

  • 146
Udeří-li v Praze opravdu extrémní mrazy, magistrát by mohl nechat lidi bez domova přespat ve vestibulech pražského metra. Podle radních jde ale pouze o krajní a nouzové řešení v případě, že by nestačily stávající ubytovací kapacity v metropoli. O této variantě se v současnosti vůbec nejedná.

S informací přišel server aktualne.cz. Nové vedení pražského magistrátu považuje toto řešení jako nouzové v případě, že bude nejhůř.

„Kdyby skutečně nastala krize, jsem připravena urychleně jednat s pražským dopravním podnikem o využití vestibulů metra,“ řekla serveru radní pro sociální oblast Irena Ropková.

Ropková poté iDNES.cz napsala, že možnost využití vestibulů vybraných stanic pro lidi bez domova je pouze krajním řešením a jednou z variant řešení.

„Tato varianta v tuto chvíli není vůbec na stole a město jí aktivně nepřipravuje. Další ze záložních variant jsou například přenosné vyhřívané stany, pro 200 osob,“ uvedla Ropková.

Radní pro dopravu Petr Dolínek iDNES.cz řekl, že město je schopno variantu využití vestibulů metra technicky zabezpečit.

Zdůraznil, že by nešlo o prvoplánové řešení a že je třeba nejprve vyčerpat všechny ostatní varianty v podobě azylových domů a ubytoven.

„Není to tak, že bychom posílali bezdomovce v noci jezdit metrem. Extrémní mrazy by musely být několik nocí po sobě a vždy by se jednalo pouze o těch několik krizových hodin v rozmezí od půlnoci do zhruba šesti hodin ráno,“ řekl iDNES.cz Dolínek.

Není to nereálné, tvrdí dopravní podnik

Dopravní podnik je o myšlence přespání bezdomovců ve vestibulech metra připraven s magistrátem jednat.

„Z hlediska krizových scénářů není takovéto řešení nereálné. Dopravnímu podniku by v této souvislosti samozřejmě vznikly dodatečné náklady. V tuto chvíli zatím od magistrátu nemáme žádný oficiální požadavek, ale jsme schopni reagovat dle potřeby,“ uvedl mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl. 

Praha vyčlenila na zimní opatření pro lidi bez domova částku 13 milionů korun. Kolik z nich ale bude třeba, záleží na počasí. 

Podle Ropkové má v současné době Praha k dispozici 345 míst v celoročně provozovaných noclehárnách, dalších 340 míst je k dispozici v zimních noclehárnách na Praze 3, 4, 9 a 10. Ty jsou otevírány postupně podle aktuální naplněnosti kapacit.

„V těchto noclehárnách lze v případě krize krátkodobě navýšit kapacitu o dalších 80 míst. V zimním období jsou také rozšířeny služby v nízkoprahových centrech a azylových domech,“ dodala Ropková.

Podle odhadů žije v hlavním městě asi 1 500 bezdomovců.