Vizualizace hotelu a kongresového centra, který vyroste v ulici Vyskočilova v Praze-Michli. Původně chtěl developer stavět ještě druhou administrativní budovu. | foto: Passer Invest Group

Hotel nižší, kanceláře žádné. Developer Passer osekal plány v Michli

  • 4
Developer Radim Passer překreslil připravovaný projekt v pražské Michli. Z návrhů škrtl kanceláře, místo dvojice těsně sousedících objektů tak nakonec postaví jen třináctipodlažní hotel s přístavbou. Původní záměr vzbudil rozruch třeba kvůli obavám z nárůstu dopravy a nedostatku zeleně.

Na křižovatce ulic Vyskočilova a Václava Sedláčka ve čtvrti kancelářských novostaveb poblíž stanice metra Budějovická vznikne pouze solitérní objekt s nízkou přístavbou, zatímco původně měly vyrůst dvě přilehlé budovy.

„Nově nebude realizován objekt administrativní budovy včetně odpovídajícího podílu parkovacích míst, záměr předpokládá pouze výstavbu třináctipodlažního hotelu a kongresového centra,“ stojí v dokumentaci vypracované pro účely řízení o vlivu na životní prostředí EIA.

Společnost BBC Building H patřící do Passerova impéria v průběhu zjišťovacího řízení obdržela k záměru desítky připomínek. Třeba hygienici upozorňovali na pravděpodobný velký nárůst dopravy a tedy riziko zhoršení kvality ovzduší ve zplodinami už nyní dost zatížené oblasti.

Radnici Prahy 4 se zase příliš nezdála velikost zastavěné plochy a výška hotelu.

„Záměr se dle platného územního plánu nachází ve stabilizovaném území tvořeném převážně tří až devítipodlažními objekty, kde je z hlediska limitů rozvoje možné pouze zachování, dotvoření a rehabilitace stávající urbanistické struktury bez možnosti další rozsáhlé stavební činnosti,“ stálo v připomínce městské části.

Nová varianta má oproti té původní zhruba poloviční kapacitu, i samotný hotel pro zhruba 350 hostů bude nakonec o patro nižší, aby tolik nečněl a nestínil domům v okolí. Do kongresového centra se v budoucnu vměstná až 500 návštěvníků.

„Architekturu budovy hotelu jsme nově upravili tak, že jsme kongresové centrum, které v něm podle předchozího návrhu bylo implementováno, vytáhli do dvoupodlažní přístavby. Provozně ale budou propojené,“ řekl iDNES.cz jednatel firmy Martin Unger.

Stavba za více než půl miliardy

V souvislosti s redukcí záměru se sníží i náklady na výstavbu, aktuálně je investor odhaduje na zhruba 600 milionů korun.

„Záměr jsme celkově přehodnotili z hlediska urbanismu i architektury veřejného prostoru, který by měl kolem hotelu vzniknout. Pro úpravy jsme se rozhodli nejen kvůli připomínkám, s architekty jsme celou dobu vedli i naši interní diskuzi. Po všech stránkách je to posun, návrh byl dopracován všemi, podobu jsme konzultovali s vedením městské části i veřejností,“ doplnil Unger.

Stavět se začne nejdřív příští rok. Pokud firma po veřejném projednání naplánovaném na 16. června dostane od úřadu razítko, že je vliv stavby na prostředí v normách, může požádat o územní rozhodnutí a stavební povolení. S otevřením hotelu společnost počítá v průběhu roku 2019.

Kvůli výstavbě bude potřeba zbourat dva staré paneláky propojené dvoupatrovou podnoží, které společnost v září roku 2014 koupila od investiční skupiny Cimex Group. Dříve v nich fungovala ubytovna, nyní jsou už delší dobu využívané jako kanceláře nižší kategorie.

Investor potvrdil, že ještě nepožádal o souhlas s odstraněním stavby.

Hotel s kongresovým centrem nahradí starší panelový objekt na křižovatce ulic Vyskočilova a Václava Sedláčka.

Hotel s kongresovým centrem nahradí starší panelový objekt na křižovatce ulic Vyskočilova a Václava Sedláčka.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz