ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Yan Renelt, MAFRA

Silvestr v Praze bez ohňostrojů? STAN navrhne zákaz pyrotechniky

  • 114
Silvestrovské oslavy v metropoli by mohly doznat výrazných změn. Starostové a nezávislí budou ve vedení Prahy prosazovat úplný zákaz ohňostrojů, petard a světlic na celém území Prahy. Zákaz by měl mít podobu vyhlášky vydané ještě letos. Výjimku by mohly dostat jen ohňostroje odpálené profesionály na okrajích metropole. Primátor Zdeněk Hřib ale míní, že město spíše vytyčí jen zóny s úplným zákazem.

Úplný zákaz pyrotechniky s možnými výjimkami pro profesionály chce na koaličním jednání navrhnout Petr Hlubuček a Hana Kordová Marvanová (oba z uskupení TOP 09 a STAN - Spojené síly pro Prahu). Koaliční partneři se sejdou 20. ledna.

„Je to zatím diskuze, která bude probíhat mezi našimi koaličními partnery. Musíme si s nimi říci, kterou cestou půjdeme. Jestli úplným zákazem, nebo jen zákazem pyrotechniky pro veřejnost. Myslím si, že průchozí bude spíše ta druhá varianta,“ řekl iDNES.cz náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Druhá varianta by znamenala, že ohňostroje budou v Praze moci odpalovat pouze profesionálové, a to jen po předchozím schválení a za předem daných podmínek. Mimo jiné by odpalování bylo možné nejspíše jen na okrajích metropole.

„Když bychom se omezili na profesionalitu a nebude se to pořádat například na pontonu na Vltavě, kde jsou ptáci, tak to je možná nějaká cesta z lesa, ale nebude to v ulicích,“ řekl České tiskové kanceláři (ČTK) Hlubuček.

V koalici návrh nemusí projít

Podle ČTK by měl mít případný zákaz podobu vyhlášky. Hlubuček iDNES.cz uvedl, že vyhláška by měla platit na celém území hlavního města včetně jeho okrajových částí. 

Náměstek zároveň připustil, že návrh zakázat pyrotechniku může být u koaličních partnerů i zcela neprůchozí. „Může se stát i to, že žádná vyhláška nebude, ale já osobně s paní Marvanovou ji chceme navrhnout,“ doplnil náměstek primátora, který má v Praze v gesci oblast bezpečnosti nebo životního prostředí.

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) se nejspíš podaří vytyčit jen zóny, kde bude zákaz platit. „Omezení domácí pyrotechniky je otázkou vynutitelnosti takové regulace. Jako realističtější proto vidím v tuto chvíli spíše vymezení zón, kde by nebylo možné odpalovat ani na Silvestra,“ podotýká primátor. „Šlo by zřejmě hlavně o místa podél Vltavy, kde to plaší labutě, a v pražské památkové rezervaci. Podobné řešení se používá i v zahraničí,“ doplnil Hřib.

„Jsme připraveni k jednání, ale pevně definovaný názor na to zatím nemáme,“ řekl iDNES.cz náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě) s tím, že návrh na zákaz pyrotechniky zatím nebyl předmětem žádných jednání.

„Zda zákaz podpoříme, nedokážu nyní říci, protože návrhy zásadnějšího rázu projednávají nejdříve naše krajské expertní týmy,“ sdělil radní Adam Zábranský (Piráti). „Současný stav by se měl určitě zlepšit, ale nevím, jak moc je to problém přísnosti stávající vyhlášky, nebo jestli spíše jde o nevymáhání omezení, která už existují. Asi to bude kombinací obojího,“ domnívá se Zábranský a dodává, že on sám si umí představit vytyčení zón, kde by se pyrotechnika vůbec nesměla používat. „Pak by byly ale také zóny, kde by se odpalovat smělo a všichni by s tím museli počítat,“ míní Zábranský.

Vyhláška má chránit sluch lidí a životy ptactva

Důvodem diskuze o nové vyhlášce je podle Hlubučka ochrana zdraví obyvatel, návštěvníků města i zvířat ve městě. 

„Jak narůstá počet Pražanů a návštěvníků Prahy, tak se z krásného ohňostroje stal boj na ulicích. Na silvestra jde vyloženě o život. A to, co to dělá se zvířaty, je úplná katastrofa,“ řekl Hlubuček. Důsledkem neřízeného používání pyrotechniky podle něj na silvestra například zemřelo několik labutí a další byly zraněny.

Podle Hlubučka je dostatek času na to, aby město případnou vyhlášku stihlo připravit letos. Platit by tedy mohla již o letošním Silvestru.

Magistrát chce zároveň jednat s poslanci o změně zákona, aby bylo kromě používání možné regulovat i prodej pyrotechniky veřejnosti.

Magistrát na Nový rok letos nepořádal vlastní ohňostroj a nahradil je videomappingem. Lidé se proto na tuto atrakci sami složili (více čtěte zde).

Záchranáři v Praze za noční směnu zaznamenali na silvestra 255 případů, což je o něco méně než za běžný 24hodinový provoz a zároveň asi o 50 výjezdů méně než minulý silvestr. Policisté přijali poslední den v roce a na začátku nového přibližně 1000 oznámení na linku 158. Mezi půlnocí a 06:00 jich bylo více než 300. Hasiče lidé zavolali k 57 převážně menším požárům způsobeným zábavní pyrotechnikou.

,