Aktivisté obsadili pražský byt majitele z Izraele, ukázali na problém Airbnb

  9:56
Město mění na prázdné kulisy, zdražuje bydlení, narušuje sousedské vztahy a obtěžuje. Aktivisté, kterým vadí krátkodobé pronajímání bytů přes aplikaci Airbnb, uspořádali od pátku do soboty dvoudenní protestní akci pod názvem Stop Airbnb.
Páteční protestní happening kolektivu Stop Airbnb proti takzvanému sdílenému...

Páteční protestní happening kolektivu Stop Airbnb proti takzvanému sdílenému ubytování. Začátku akce se zúčastnil i primátor města Zdeněk Hřib (Piráti). (14. února 2020) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Jako místo okupační akce si organizátoři vybrali jeden z krátkodobě pronajímaných bytů v Jindřišské ulici možná i kvůli tomu, že majitel nemovitosti je z Izraele a jejich akci nemohl narušit. Mluvčí poskytovatele služby Kirstin MacLeod redakci nepotvrdila, že by provozovatel chtěl cokoli proti akci v pronajatém bytě podniknout. Mluvčí naopak potvrdila zájem společnosti jednat o způsobu poskytování služby s představiteli města.

Adresa protestu byla do poslední chvíli tajná, oznámili ji jen chvíli před oficiálním začátkem. Krátce po zahájení v pátek odpoledne bylo 2+1 zcela plné, někteří hosté chvílemi museli postávat na chodbě, než se uvolnilo místo například u bannerů v předsíni.

Na nich byl mimo jiné přehled, které firmy v Praze přes Airbnb pronajímají nejvíce bytů či jakou cestou regulace krátkodobých pronájmů se vydaly různé světové metropole.

Někteří z účastníků akce dokonce dorazili s vlastními přezůvkami a domáckou atmosféru protestu doplňovala vůně různých jídel. Aktivisté pronajatý byt využili naprosto celý i včetně kuchyně, kde pro sebe i návštěvníky připravovali občerstvení.

Řada z návštěvníků Stop Airbnb má přímou zkušenost se sousedstvím s byty, které slouží krátkodobému pronajímání. Kromě rušení nočního klidu si stěžují například i na skutečnost, že z domu se stává anonymní prostor, do kterého tak mohou bez pozornosti vniknout i ti, kteří tam nepatří – například narkomané. V jednom domě také hořely na dvorku popelnice od nedopalků, které tam odhodili pravděpodobně turisté ubytování v bytě pronajímaném přes Airbnb. Hosté se podle některých přítomných k bytům často dopravují na sdílených koloběžkách, které překážejí ve vchodech.

Souhlasíte s bojem proti rozpínavosti služeb Airbnb?

celkem hlasů: 20566
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 neděle 23. února 2020. Anketa je uzavřena.

Jedna z návštěvnic akce také vyprávěla o zkušenostech z domu, kde bydlí a kde se její sousedka stala obětí sexuálního obtěžování ve společných prostorách domu. Policie přitom případ odložila s tím, že se jedná o tvrzení proti tvrzení a pro vznesení obvinění by bylo nutné, aby byl útok zdokumentovaný například na videu. 

O dalším závažném případu, který je zatím v šetření, informoval Petr Městecký, který je předsedou výboru Snesitelné bydlení v centru Prahy. Muž, který trvale žije na Novém Městě, nakládal do výtahu věci, které stěhoval a přišla skupinka cizinců ubytovaných přes Airbnb a začala jej z výtahu vytlačovat. Domáhali se přednostního užití výtahu. 

„Jeden z hostů napadl muže úderem pěstí do obličeje, napadený byl omráčen a upadl na zem. Okamžitě se kolem něj seběhli ostatní a po přívalem nadávek a plivanců do něj začali surově a brutálně kopat,“ popsal případ z nedávné doby Městecký, podle něj ale v tomto případě policie svou práci zvládla, včasným zásahem napadenému nejspíš zachránila život. Věc podle předsedy výboru s největší pravděpodobností bude směřovat ke státnímu zástupci pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví a loupežného přepadení.

Politici na protestu

Podobné postřehy ze soužití s Airbnb měli možnost vyslechnout i politici, kteří se na protest vypravili. Krátce po začátku na akci dorazil také pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Také on si začal číst informace z plakátů na stěnách bytu. „Přišel jsem se podívat, jak to tady bude probíhat, protože Airbnb je velký problém, který žere město zevnitř. Snažíme se to řešit, ale bude to ještě na dlouho,“ uvedl mimo jiném primátor. A postěžoval si, že město nemá dostatečné nástroje, aby problémům, které souvisejí s krátkodobými pronájmy mohlo čelit.

Poslanci se pohádali o pronajímání bytů přes Airbnb. Neomezili ho

„Zkoušíme se do toho problému opřít i na úrovni Evropské unie, kde by měla vzniknout nějaká komise, ale než nějaké nástroje dostaneme, nemáme nic,“ uvedl Hřib. Problémy podobné těm, které řeší Praha, se totiž týkají i mnoha dalších evropských měst. 

V české metropoli je přitom přes digitální platformu pronajímáno 15 000 bytů. Jejich rozmístění na akci v Jindřišské ulici ukazovala vystavená mapa – i když je nejvíce jednotek k dispozici ve středu města, řada krátkodobě pronajímaných bytů je i v takzvaném širším centru, tedy na Letné, Smíchově, ve Vršovicích, na Žižkově, v Karlíně či v Holešovicích. 

„Tato mapa ale neukazuje přesnou polohu, ale jen přibližnou. A tu přesnou polohu bychom potřebovali znát kvůli tomu, abychom mohli uplatňovat jako město různé výkonné pravomoci. Tedy jestli jsou byty řádně označené. U krátkodobých pronájmů se totiž jedná o provozovny. Řádně označený nemají ani tento byt, ve kterém se nacházíme, a který je přes Airbnb pronajatý,“ říká primátor.

Podle něj už rada hlavního města přijala základní body, se kterými bude vedení Prahy obcházet i ministerstva. „Potřebujeme totiž získat i jejich podporu, abychom přesvědčili i vládní většinu a mohli věci řešit smysluplně. To pro nás znamená informační povinnost nahlásit přesnou adresu pronajímaných bytů. Také by měla být oddělena sdílená ekonomika od skutečného byznysu,“ vysvětluje Hřib. 

Sám si představuje, že by přes platformy, jako je Airbnb lidé nabízeli bydlení, jen pokud například mají v bytech jeden pokoj navíc a nevědí, jak jej využít. Tento druh aktivit, kdy ubytovatelé ještě při snídani hostům řeknou nějaké zajímavosti o městě, pokládá primátor za přijatelný. Naopak nepřijatelné jsou podle něj „hotely rozlezlé do bytových domů.“

Byty nejsou hotely

Jedna z účastnic se ale zapojila do diskuse a připomněla, že k podnikání – i tomu v oblasti poskytování ubytování – slouží provozovny v nebytových prostorách a nikoli byty, které svou funkci mají definovanou již takzvaným prohlášením vlastníka. Byty by tudíž neměly sloužit ke krátkodobému ubytovávání jako hotely či penziony, ale dlouhodobému.

Poplatek za ubytování se bude týkat i Airbnb. Poslanci se hádali o jeho výši

Uvolnit ruce městům a obcím v regulaci služeb, jako Airbnb chtěli například poslanci Jakub Michálek (Piráti) a Patrik Nacher (ANO), kteří společně připravili novelu zákona o místních poplatcích. Jejich návrh ale poslanci neschválili. Petr Městecký se svou organizací obeslal všechny, kteří byli proti a podle něj za více, než týden odpověděli jen dva zákonodárci. Lenka Kozlová (Piráti) a Václav Klaus mladší (Trikolóra).

Ve svých aktivitách okolo Airbnb chce pokračovat také poslanec Nacher, který byl dalším z politiků, kteří se na protest Stop Airbnb osobně dostavili. „S Jakubem Michálkem jsme si přáli, aby se přenesla povinnost odvádět poplatky za hosty na provozovatele aplikace. A tím by vlastně museli předávat informace o počtu ubytovaných. Ani jedna z těchto věcí neprošla, půlka Sněmovny argumentovala ochranou vlastnictví. V této věci je ale důležitá také ochrana těch, kteří bydlí ve svých bytech. Podle mě je nutné najít vyvážený postoj mezi právy těch, kteří v bytech bydlí a těch, kteří tam nebydlí a byty pronajímají,“ vysvětluje Nacher.

Podle poslance je důležité, že se starousedlíkům kvůli Airbnb zhoršují jejich životní podmínky. Politik ale tvrdí, že problémy s aplikací pro sdílené ubytování nemusí nutně vyřešit jen změna zákonů. „Znám příklad domu v pražské Bílkově ulici. Ti, kteří v bytech trvale bydlí se s těmi, kteří je pronajímají, vzájemně respektují. Za byty nabízené přes Airbnb tam platí vyšší poplatky a v domě také mají stálé měření hluku, aby případné incidenty mohli včas řešit,“ vysvětluje Nacher. Podle něj v jiné lokalitě zase velmi pomohly varovné tabule v angličtině upozorňující na začátek nočního klidu ve 22 hodin.

Anketa mezi poslanci zvolenými za hlavní město Praha

Jak vidíte řešení problémů s Airbnb? Mají vaši mimopražští kolegové pro problematiku pochopení?

  • Petr Dolínek (ČSSD)

Oblast krátkodobých pronájmů je rozhodně nutné regulovat. Je ale třeba to udělat způsobem, který bude skutečně funkční, legislativně v pořádku a zajistí vymahatelnost pravidel. Musíme se například vypořádat s tím, že řada lidí pronajímá načerno. Pevně věřím, ze výsledkem naší práce bude komplexní návrh, který bude mít podporu Sněmovny i Prahy či dalších měst. Mimopražští poslanci se určitě na tuto problematiku dívají jinak.

  • Dominik Feri (TOP 09)

Pokud jde o řešení nepořádku hluku apod., tak zdaleka nejsou využívány všechny již nyní dostupné nástroje. Ze soukromoprávních lze uvést, že proti imisím (hluk, otřesy apod.) se lze bránit žalobou z rušené držby. Taková žaloba se navíc projednává ve zrychleném řízení a může přijít velmi rychle vykonatelné rozhodnutí.

  • Marek Benda (ODS)

Podpořil jsem změny směřující k posílení práv ostatních vlastníků. Všechny platformy se dostaly úplně někam jinam, než byly původně prognózovány. Asi nelze tyto aktivity zcela zastavit, ale musí se dostat do souladu s ostatními bydlícími i s veřejným právem. Jedná se o problém hlavně Prahy, ostatek republiky ho neřeší.

  • Jan Čižinský (KDU-ČSL)

Není normální, že se lidé bojí ve svém domě a že ve vedlejším bytě probíhá neustálá, nikdy nekončící party a člověk se ve svém vlastním domově nevyspí. Jsem pro regulaci a vždy jsem pro ni hlasoval.

  • Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

Řešení cele problematiky sdílených ubytovacích služeb vidím v důslednějším vymáhání dodržování již současných povinnosti, například placení poplatků a daní. Skutečně fungující regulaci lze vymyslet jen velmi těžko, mnohé se dá požadovat od soukromých majitelů bytu jen stěží či naopak lze snadno obejít. Jak problematiku vnímají poslanci z pohledu zda jsou či nejsou z Prahy, nechci hodnotit, mohu mluvit jen za sebe.

  • Jana Černochová (ODS)

Pro stanovení jasných podmínek a pravidel pro platformy typu Airbnb rozhodně ruku zvednu, ale pouze pro takové, které budou opravdu k něčemu platné a nebudou pouze výkřikem do tmy, bez možnosti praktické vymahatelnosti ze strany státu, nebo obce, jako byl ten minuly “pokus” ze strany hlavního města Prahy, který bohužel v praxi neřešil absolutně nic a nikomu by nepomohl!

  • Olga Richterová (Piráti)

Ve druhém čtení už prošla novela zákona o bytovém spoluvlastnictví. Podnikatel na Airbnb by měl povinnost oznámit počet postelí sousedům a to by se zohlednilo v poplatcích. Toto téma evidentně vnímáme odlišně podle toho, odkud kdo jsme. Klíčové je, aby obce i společenství vlastníků (SVJ) měly větší možnost dohodnout si vlastní přístup.

Autor:

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Pardubice rozhodly šest vteřin před koncem, Sparta vyhrála v prodloužení

16. března 2024  14:50,  aktualizováno  22:29

Také druhé zápasy čtvrtfinále hokejové extraligy nabídly dramatickou a velmi vyrovnanou podívanou....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vydřené výhry favoritů. Sparta slaví na nájezdy, Pardubice rozhodly v nastavení

15. března 2024  17:50,  aktualizováno  22:52

Do boje o titul v pátek poprvé vyrazili ti největší favorité. Oba uspěli. Čtvrtfinále hokejové...

Auto zastavilo, aby dalo chodcům přednost, policisté ve vedlejším pruhu projeli

11. března 2024  16:13

Video z palubní kamery osobního vozu, které zachycuje možný přestupek policejního auta, se objevilo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Hradec Králové 2:1, domácí utnuli černou sérii, rozhodl Kuchta

17. března 2024  17:09,  aktualizováno  20:03

Nejdřív to dřelo, bolelo, ale postupně se sparťanští fotbalisté rozehráli. I bez tří potrestaných...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Kriminalisté vyšetřují vraždu ženy na Mělnicku, ve vazbě je její partner

18. března 2024  17:03

Kriminalisté vyšetřují vraždu v Kostelci nad Labem na Mělnicku. Obětí je čtyřiačtyřicetiletá žena....

Policie hledá patnáctiletou dívku z Čelákovic, večer se nevrátila z Prahy

18. března 2024  16:17

Pražská policie od víkendu pátrá po patnáctileté Barboře z Čelákovic. Dívka v nedělních večerních...

Pražská Libuš se konečně dočká důstojného náměstí, vybuduje ho před radnicí

18. března 2024  15:45

Městská část Praha - Libuš plánuje vytvoření centra obce, které dosud chybí. Využije k tomu prostor...

Místo oběda myši a plísně. Pražské restaurace dostaly loni přes 500 pokut

18. března 2024

Premium V české metropoli se loni zvýšil počet restaurací a dalších stravovacích zařízení, ve kterých...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...