Kasárna Karlín. Vnitřní dvůr kasáren má rozlohu jeden hektar a může sloužit pro parkování vozidel. | foto: Ministerstvo obrany ČR

Ministerstvo obrany prodává areál Žižkových kasáren v pražském Karlíně

  • 6
Ministerstvo obrany nabídlo v rámci odprodeje nepotřebného majetku ke koupi karlínský areál kasáren Jana Žižky. Minimální kupní cena byla stanovena na 581 milionů korun. Prodej má umožnit nové využití areálu, dříve se například proměnila kasárna na náměstí Republiky v obchodní centrum Palladium.

Areál kasáren Jana Žižky se nachází v ochranném pásmu pražské památkové rezervace a památkové zóny. Hlavní dominantou areálu je pětipodlažní budova se sklepními prostory, která je zapsána na seznamu kulturních památek. Vnitřní dvůr kasáren má rozlohu o velikosti přibližně jednoho hektaru.

V další, víceúčelové budově, se nachází hudební sál, rehabilitační centrum s bazénem a garáže. Poslední z budov je vedena jako myčka automobilů.

Kasárna byla poškozena povodní v roce 2002. Technický stav budov odpovídá podle ministerstva jejich stáří a účelu, ke kterému byla v minulosti využívána.

"Minimální kupní cena pro první kolo výběrového řízení vychází ze znaleckého posudku a byla stanovena na 581 milionů korun," řekl ředitel Agentury pro nakládání s nepotřebným nemovitým majetkem Josef Lachman, který věří, že unikátní areál investory zaujme a objekt najde nové uplatnění.

Historický objekt Karlínských kasáren pochází už z dob Rakouska-Uherska. Pro vojenské účely byl využíván za éry Československa a později i České republiky.

Hlavní budova byla postavena v letech 1844 až 1845 a byla pojmenována jako Ferdinandova kasárna. V roce 1920 byl objekt přejmenován na kasárna Jana Žižky z Trocnova.

Ve druhé polovině 20. století tam pak sídlily různé útvary pražské vojenské posádky, jako například posádková hudba, vojenská policie, posádkové velitelství či posádková ošetřovna.