ilustrační foto

ilustrační foto | foto: Jan Doubravnický, iDNES.cz

Pražští radní rozšířili rezervaci Šance, ochrání i vzácné noční motýly

  • 0
Radní hlavního města schválili návrh na rozšíření přírodní památky Šance o území Břežanské lokality. Podle předloženého materiálu by mělo být rozšíření schváleno do konce listopadu. Celkem je v Praze přes 90 chráněných území.

Rezervace se nachází na území Točné, Komořan a Zbraslavi.

"Nově vymezená přírodní rezervace Šance bude sloužit zejména k ochraně přirozených porostů a také k ochraně biotopu nočního motýla - přástevníka kostivalového, který je evropsky významným druhem," upřesnil radní Lukáš Manhart.

Evropsky významná lokalita Břežanské údolí byla zařazena Evropskou komisí v listopadu 2007 do seznamu biogeograficky významných lokalit. Pro Českou republiku tak vznikla povinnost do šesti let po tomto rozhodnutí zajistit ochranu tohoto území.

Břežanské údolí původní přírodní rezervaci Šance překrývá, ale je větší o zhruba 82 hektarů. Stávající rezervace Šance byla byla vyhlášena 1. července 1982.

"Návrh na vyhlášení přírodní rezervace Šance byl připraven z důvodu zajištění ochrany evropsky významné lokality Břežanské údolí," píše se v materiálu, který schválili radní.

Chráněny budou na daném území přirozené porosty doubrav mezi Břežanským údolím a Komořany, zejména na jižně orientovaných svazích údolí a ve vrcholových územích, kde se nachází plochy stepního charakteru.

V budoucím chráněném území jsou i významná lesní společenstva tolitových doubrav, černýšových dubohabřin, habrové javořiny a vřesové doubravy.

Jsou tu i chráněné druhy rostlin a živočichů vázané převážně na skalnaté svahy a lesní porosty. "Včetně poměrně silné a stabilní populace přástevníka kostivalového na osluněných svazích a v řídkých porostech doubrav," píše se v dokumentu.

Po vyhlášení ochrany se v daném území nebude moci nikdo provádět terénní úpravy ovlivňující vodní režim, pořádat a organizovat hromadné sportovní, kulturní a jiné veřejné akce nebo tábořit a rozdělávat oheň.

Naposledy vyhlásil pražský magistrát přírodní památkou vrch Petřín. Jeho ochrana začala platit na konci letošního října. V Praze je přes 90 chráněných území.

Přírodní rezervace Šance

,