Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Pražské čtvrti hledají brigádníky na sněhovou kalamitu, zaplatí i 600 Kč

  • 16
Pražské městské části se připravují na možné kalamitní situace, které mohou nastat s příchodem sněhových srážek. Brigádníci se mohou hlásit Praze 6, která jim zaplatí až 600 korun na den. To je méně než loni, pracovníci proto stále chybí.

Praha 6 vyhlásila 5. prosince sněhovou pohotovost, která potrvá do 31. března, a vyčlenila úseky, které by bylo nutné uklidit v případě sněhové kalamity. Jako každý rok na tento úkol shání brigádníky.

Těm dosud za odvedenou práci náležela odměna dva tisíce korun, za „dosažitelnost“ a 400 korun za každý odpracovaný sněžný den. Poslední dva roky ale bylo sněhu málo, a někteří zdejší obyvatelé se tak rozčilovali, že brigádníci dostávají peníze, ačkoliv nic nedělají.

„Evidovali jsme velké množství negativních ohlasů veřejnosti, která poukazovala na to, že se vyplácejí brigádníkům finanční prostředky, i když klimatické podmínky nevyžadují výkon práce,“ vysvětlila mluvčí Prahy 6 Edita Valentová.

Radnice se proto rozhodla systém změnit. Letos poprvé po několika letech zrušila odměnu dva tisíce za dosažitelnost, a vyplatí za den 600 korun místo obvyklých 400. A to pouze v případě, že bude sníh či náledí. Zároveň snížila mzdu dispečerům sněhové pohotovosti, kteří mají brigádníky na starosti.

Do sněhové pohotovosti spadá 405 úseků, ze kterých zatím na 150 chybí brigádníci.

„Tento stav je zřejmě zapříčiněn nejen zrušením částky za tzv. dosažitelnost, ale přispělo k tomu i velmi teplé počasí. Nejvíce brigádníků se každoročně hlásí až po prvním větším sněžení,“ vysvětluje Valentová.

Pracovníci stále scházejí na sídlišti Baba, části Hanspaulky, pro velkou část Liboce, Ruzyně, Břevnova i Malého Břevnova a v oblasti Bílé Hory.

Praha 6 proto stále přijímá případné pracovní síly. Pokud by je nenašla, zapojí do úklidu pracovníky organizační složky PRO 6 a dodavatelské firmy.

Sousedská výpomoc v Praze 7

Dobrovolníky hledá také Praha 7, tam se ale jedná spíš o sousedskou výpomoc než o brigádu za finanční odměnu.

„Doplňujeme databázi aktivních sousedů, kteří budou v případě ledovky nebo dalších nepříznivých klimatických jevů připraveni pomoci nám zlepšit schůdnost chodníků, přístup k zastávkám MHD nebo zajistit informování občanů o důležitých opatřeních,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Dobrovolníky v případě potřeby kontaktují pracovníci Oddělení krizového řízení, kteří s nimi dle časových možností domluví další postup. Praha 7 dobrovolníkům zajistí pracovní nástroje, rukavice a další potřebné vybavení.

Jiné řešení zvolila Praha 5, která má na sníh vyčleněn asi milion korun.

„Dobrovolníky nesháníme, máme uzavřenou rámcovou smlouvu s firmou, která pro nás zajišťuje úklid včetně toho zimního,“ sdělil místostarosta Jan Smetana.

V případě kalamitního stavu radnice společnost osloví, aby zvýšila intenzitu úklidu. Firma si případné brigádníky zajišťuje sama.