Krnáčovou není zač chválit, říkají kritici. Hlasování však asi přežije

  19:30
Pražská primátorka Adriana Krnáčová zvolená za hnutí ANO není v dobré situaci. Ztrácí podporu i uvnitř koalice a opozice ji chce v úterý odvolat z funkce. Ačkoli tento pokus zřejmě ustojí, není jisté, jestli to stejně dopadne i v budoucnu.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová | foto:  Petr Topič, MAFRA

Na Krnáčovou, která dění kolem sebe označila jako antibabišovský džihád, se v posledních týdech snáší vlna ostré kritiky.

Exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) například řekl, že je patrně horším primátorem než Pavel Bém. A když stejné dva lídry srovnával další opoziční zastupitel Václav Novotný, poznamenal, že Bém byl arogantní, ale měl vize. „Paní Krnáčová je arogantní, ale vize nemá,“ dodal tento předseda klubu TOP 09.

Oba ji chtějí na mimořádném zastupitelstvu v úterý odvolat kvůli tomu, že si e-mailem psala s představiteli majitelů Škodova paláce o tom, jaký právník má Prahu zastupovat ve vzájemném miliardovém soudním sporu.

Na Krnáčovou přitom bylo v krátké době podáno již druhé trestní oznámení. Nejdříve jedno podal člen TOP 09 Petr Prchal. K němu se v pondělí přidal celý zastupitelský klub TOP 09, který na Krnáčovou podal taktéž trestní oznámení, rovněž kvůli výběru právníku v kauze Škodova paláce.

Podle TOP 09 se mohla primátorka dopustit čtyř trestných činů. Krnáčová pochybení odmítá. Přitom napjatou situaci vnímá intenzivně.

„Povedlo se mi snad při celkově nepřátelském prostředí antibabišovského džihádu udržet si nadhled a zdravý rozum a chybovala jsem v tom, že přistupuji k lidem otevřeně a nezaujatě, neboť se naivně domnívám, že jim jde o stejný cíl: o Prahu. A ono tomu tak bohužel není,“ komentovala krátce své zkušenosti z posledních měsíců.

Představu má, nedokáže ji však prezentovat

Je první ženou v čele Prahy a vzbuzuje protichůdné emoce.

Například pirát Ondřej Profant se jí jako jeden z mála opozičních zastupitelů zastává. Spolupracuje s ní na řešení IT problémů Prahy. Podle něj Adriana Krnáčová má představu, kam by se město mělo ubírat, jen ji nedokázala prezentovat veřejnosti a médiím.

Podle jejích spolupracovníků obnovila komunikaci s městskými částmi či ustanovila komisi, která připraví revitalizaci dolní části Václavského náměstí. Ani náměstek Petr Dolínek (ČSSD) nechce primátorce nic zásadního vytýkat a chválou nešetří ani její kolega z rady Michal Hašek (ANO).

„Paní primátorka minimálně pohnula s věcmi kolem IT zakázek. Třeba se snažíme řešit případy lidí, kteří se s magistrátem 25 let domlouvají na směně pozemku. Máme tu případ občana, který rok čeká na stanovisko magistrátu, aby mohl prodat garáž. To nejsou drobné věci, to jsou zásadní potíže konkrétních lidí,“ doplnil.

Opozice je však přesvědčená, že nic z toho nestačí. Svoboda ani jeho stranická kolegyně Aleksandra Udženija nenacházejí nic, zač by primátorku pochválili. „Povedlo se jí svým mlčením a mlžením znehodnotit svou důvěryhodnost,“ řekla Udženija.

„Praze vůbec nerozumí, neví, co město potřebuje. Pak by si musela říci, kam ho chce posunout, ale to nikdy neudělala. Ve svých vystoupeních napadá někoho jiného, není v nich vize a obávám se, že ani nebude,“ doplnil ji exprimátor.

A rozdílné reakce Krnáčová vyvolává i u politologů. Například Kamil Švec je více než jen rezervovaný, mnoho pozitiv nenalézá. „Paní primátorka vystupuje strašně nešikovně, argumentačně slabě. Jakákoli její sebeobhajoba je špatná. Pokud se snížíme na úroveň, že budeme rádi, že Praha má rozpočet, tak ano, to může být úspěch, ale mohlo to být dříve. Mám považovat za úspěch, že když klekne Opencard, máme jako zálohu alespoň papírové kupony? Je to pozitivní krok, ale nejde o progresivní řešení,“ hodnotí její práci.

Politolog Zdeněk Zbořil zase vidí problém v samotném primátorském řetězu. „Podle mě není horší než jiní primátoři. Když jsme přežili Pavla Béma a jeho kauzy... Post pražského primátora je ale hodně exponovaný. Bez znalosti zákulisního prostředí je obecně velmi složité uspět,“ dodává.

Šance na převrat je malá

Podle Novotného skončí úterní mimořádné zastupitelstvo tak, že politici neschválí program, takže na hlasování o odvolání primátorky vůbec nedojde.

„Pokud by se to však podařilo, pokusíme se prosadit tajné hlasování. Vím totiž, že řada zastupitelů má s paní Krnáčovou problém. Řada z nich, i těch koaličních, by tak do urny s gustem hodila hlas proti ní, pokud by to bylo tajně,“ uvádí Novotný.

Politolog Švec naznačuje, že Krnáčová sice zřejmě dlouho ve své funkci nevydrží, ale tento týden k jejímu odvolání nedojde. S řadou politiků, jako jsou Udženija, Svoboda, Novotný a další, se shoduje v tom, že by ke klíčové změně na magistrátu mohlo dojít letos v létě, kdy bude řada lidí na dovolených.

„ANO ji nechce sesadit z postu nyní, protože by tím přiznalo chybu, což by mohlo hnutí poškodit celostátně,“ vysvětluje politolog. Pokud by k tomu přece jen došlo, nejpravděpodobnější scénář může vypadat tak, že odstoupení Krnáčové navrhne pražská šéfka hnutí ANO Radmila Kleslová a šéf hnutí Andrej Babiš to odsouhlasí. „Oficiálně se to však bude řešit v rámci pražského ANO,“ odhaduje politolog.

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Pardubice rozhodly šest vteřin před koncem, Sparta vyhrála v prodloužení

16. března 2024  14:50,  aktualizováno  22:29

Také druhé zápasy čtvrtfinále hokejové extraligy nabídly dramatickou a velmi vyrovnanou podívanou....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vydřené výhry favoritů. Sparta slaví na nájezdy, Pardubice rozhodly v nastavení

15. března 2024  17:50,  aktualizováno  22:52

Do boje o titul v pátek poprvé vyrazili ti největší favorité. Oba uspěli. Čtvrtfinále hokejové...

Auto zastavilo, aby dalo chodcům přednost, policisté ve vedlejším pruhu projeli

11. března 2024  16:13

Video z palubní kamery osobního vozu, které zachycuje možný přestupek policejního auta, se objevilo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Hradec Králové 2:1, domácí utnuli černou sérii, rozhodl Kuchta

17. března 2024  17:09,  aktualizováno  20:03

Nejdřív to dřelo, bolelo, ale postupně se sparťanští fotbalisté rozehráli. I bez tří potrestaných...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Kriminalisté vyšetřují vraždu ženy na Mělnicku, ve vazbě je její partner

18. března 2024  17:03

Kriminalisté vyšetřují vraždu v Kostelci nad Labem na Mělnicku. Obětí je čtyřiačtyřicetiletá žena....

Policie hledá patnáctiletou dívku z Čelákovic, večer se nevrátila z Prahy

18. března 2024  16:17

Pražská policie od víkendu pátrá po patnáctileté Barboře z Čelákovic. Dívka v nedělních večerních...

Pražská Libuš se konečně dočká důstojného náměstí, vybuduje ho před radnicí

18. března 2024  15:45

Městská část Praha - Libuš plánuje vytvoření centra obce, které dosud chybí. Využije k tomu prostor...

Místo oběda myši a plísně. Pražské restaurace dostaly loni přes 500 pokut

18. března 2024

Premium V české metropoli se loni zvýšil počet restaurací a dalších stravovacích zařízení, ve kterých...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...