Reportáž z nemocnice v Příbrami, která je totálně přetížená.

Reportáž z nemocnice v Příbrami, která je totálně přetížená. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

S covidovými pacienty pomáhá už i Hradní stráž, zapojit se ale může kdokoli

  • 4
Situace v nemocnicích je opět vážná, nemají dostatek personálu. Ke konci prosince by přitom mohlo v Praze chybět až 300 zdravotníků, uvedl primátor hlavního města Zdeněk Hřib. S náporem covidových pacientů už proto od středy pomáhají i vojáci Hradní stráže, zapojit se však může takřka kdokoli.

Armáda vypomáhá také ve středočeských nemocnicích, kde je nyní 447 pacientů s koronavirem, z toho 47 na jednotkách intenzivní péče. V posledních třech dnech přibývalo zhruba po 20 pacientech s covidem denně, řekl v pátek novinářům krajský radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík.

Hejtmanka Petra Pecková uvedla, že nemocnice krizovou situaci zvládají, musejí ale omezovat péči. 

Podle Pavlíka byla nejvýrazněji omezena péče v příbramské nemocnici, kde je operační kapacita nyní zhruba poloviční. Převozy covidových pacientů mezi nemocnicemi byly podle radního zatím jen v rámci kraje. Podle zástupců hejtmanství nadále platí, že mezi hospitalizovanými převažují neočkovaní lidé.

Některé nemocnice v regionu se potýkají s velkým počtem nakaženého personálu, například v benešovské nemocnici je na pracovní neschopnosti nebo na ošetřování člena rodiny 55 zdravotníků z celkového počtu 800. Markéta Bláhová z managementu nemocnice novinářům řekla, že zdravotnický personál je vyčerpaný a řada kolegů si už delší dobu nemohla vybrat volno.

V Praze bude chybět 300 zdravotníků

„Situace je opravdu vážná. Na konci prosince bude v nemocnicích chybět 300 zdravotníků – 150 doktorů a 150 sester,“ řekl Hřib na začátku páteční tiskové konference k aktivaci dobrovolníků, kteří by pomáhali v pražských nemocnicích. O doplnění kapacit tímto způsobem si zažádaly všechny velké nemocnice v metropoli, situace je tak všude podobná. Hřib zmínil, že i on sám minulý rok poskytl své síly jako dobrovolník

Zájem o zapojení se má zatím 23 ambulantních specialistů, kteří nabídli svou pomoc v očkovacích místech. Na reakci dalších oslovených se čeká.

Zájemci o dobrovolnictví se mohou přihlásit na bezplatné osmihodinové kurzy, které pořádá Červený kříž. Lidé se během nich seznámí s jednoduchými základy péče o nemocného na lůžku – od obstarání osobní hygieny, přes podávání stravy až po komunikaci s nemocným. Dobrovolníci musí splňovat plnoletost, bezúhonnost a mít platné očkování proti žloutence a covidu-19.

V pěti pražských nemocnicích nyní podle velitele Ústředního krizového týmu ČČK Richarda Smejkala působí asi 30 dobrovolníků, například ve Fakultní nemocnici Bulovka, ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady nebo v Městské nemocnici následné péče. Rovněž působí v sociálních službách, konkrétně v Praze to je nyní ve třech pobytových zařízeních.

„Covid nás zasáhl ve velké šíři a pravděpodobně není zařízení, které by to nepocítilo,“ řekla ředitelka Městské nemocnice následné péče Iva Vyšatová. 

Podle primátora je také klíčové, aby lidé využili očkování i u svých praktiků, jelikož ve velkých očkovacích centrech rovněž chybí personál. Registrace na třetí dávku proticovidové vakcíny zároveň může být dle něj matoucí a lékaři by tak svým pacientům mohli pomoci.

„Chtěla bych požádat ambulantní a praktické lékaře, kteří slouží ve svých ordinacích, aby tam byli i o Vánocích. Jde nám o to, aby lidé co nejméně volali záchrannou službu, aby co nejméně chodili na pohotovost a nemocnicím tak ulehčili,“ vyzvala radní pro zdravotnictví Milena Johnová s tím, že aktuální situace je dle ní velkou zkouškou solidarity.

Neakutní výkony už omezila i nemocnice v Krči, přidala se k Bulovce a Motolu

Primář interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Martin Havrda uvedl, že poptávka po dobrovolnících je napříč „sférami“, včetně administrativy.

Od pátku podle něj ve FNKV začali pomáhat i vojáci. „Nemáme nějaké spící zdravotníky, kteří čekají na epidemii. Všichni specialisté museli opustit nějakou svou činnost,“ dodal.

,