(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Skanzen Vysoký Chlumec

Skanzen na Příbramsku doplní dvě stavby, po letech bude kompletní

  • 0
Skanzen ve Vysokém Chlumci na Příbramsku doplní do konce roku dvě stavby staré přes tři sta let. Bez převozu jim na jejich původním místě hrozí zánik. Středočeský krajský úřad jejich odkup od nynějších majitelů podpořil. Návštěvníci skanzenu si je prohlédnou zhruba za dva roky.

„Jedná se o hospodářskou stavbu z Mokřan čp. 13 a obytné stavení z Řikova čp. 12. Obě pocházejí nejpozději z první poloviny 18. století. Jejich přesnou dataci určí teprve dendrochronologický průzkum (určení stáří dřeva s přesností na kalendářní rok založené na analýze letokruhů dřeva – pozn. red.). Typologicky se jedná o charakteristické stavby ze středního Povltaví a ve skanzenu je zatím zastoupené nemáme,“ uvedl Josef Velfl, ředitel Hornického muzea v Příbrami, které skanzen spravuje jako svoji pobočku.

V přízemí hospodářského stavení z Mokřan jsou původní zaklenuté chlévy, v patře pak roubené kóje, které se dříve používaly na skladování sena, slámy a dalšího materiálu. Obytné stavení z Řikova je roubené se sedlovou střechou. Ani jeden z objektů není chráněný památkovou péčí. 

„Bez minimální základní údržby jsou odsouzeny k zániku. Transferem takovýchto ohrožených unikátních staveb do skanzenu je možné zachránit značnou část z nich a dokumentovat na nich bohatou historii středního Povltaví,“ řekl krajský radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička (ČSSD).

Hornické muzeum do konce letošního roku obě stavby odkoupí od stávajících majitelů. „Předpokládaná cena je 600 tisíc korun, které uhradí Středočeský kraj. Až 75 procent z této částky by měl pokrýt grant ministerstva kultury, o který jsme letos požádali,“ dodal Velfl.

Po odkupu odborníci obě stavby nafotí a zakreslí na jejich původním místě. Pak je rozeberou na jednotlivé části, které označí a převezou do Vysokého Chlumce, kde je opět sestaví. Jen pro ilustraci, o jak náročnou práci se při transferu jedná – při přesunu prvního domu z Obděnic se s ním do skanzenu stěhovala i klenba černé kuchyně s částí komína, a to vcelku jako blok vážící třicet tun. Ještě o dvě tuny těžší byla černá kuchyně roubenky z Mašova u Petrovic, přenesená do skanzenu před třinácti lety.

„Pokud nějaké části nevydrží zub času, vyrábějí je specialisté z původních materiálů původními nástroji. Používají třeba dřevěné klínky nebo na spojování konstrukcí dřevěné kolíky. Trámy otesávají sekerami starých sekerníků,“ vysvětlil Josef Velfl.

Objekt číslo 20 a 21

Historie Muzea vesnických staveb středního Povltaví, jak zní oficiální název skanzenu ve Vysokém Chlumci, se začala psát přesně před dvaceti lety. V roce 1998 odkoupilo příbramské muzeum od rodiny Lobkowiczů tříhektarový pozemek ve Vysokém Chlumci. Do přírodního areálu v údolí potoka byly od roku 2000 přeneseny a citlivě začleněny chalupnická a domkářská stavení, hospodářské stavby, kovárna, vodní pila i vodní mlýn a drobné církevní objekty včetně zvoničky. 

Většina pochází z období od poloviny 17. století do začátku 20. století. Jedná se o nejohroženější typy lidových staveb na území Středočeské pahorkatiny a ve středním Povltaví, v oblasti dotčené těžbou kamene, které by na svém původním místě zanikly. Aktuálně je ve skanzenu 19 objektů a staveb. „Doplněním hospodářského objektu z Mokřan a obytným stavením z Řikova bude skanzen ve Vysokém Chlumci koncepčně dokončen,“ konstatoval předseda krajského výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek (KSČM).

Návštěvníci si nové přírůstky prohlédnou přibližně za dva roky. „Pokud odkup, transfer a instalace půjdou podle plánu, mohou být obě stavby ve skanzenu přístupné již v průběhu roku 2020,“ oznámil Josef Velfl.

V hospodářské budově z Mokřan i obytném stavení z Řikova vzniknou nové expozice a začlení se do prohlídkových okruhů. „Budou i vítaným zpestřením tradičních akcí pořádaných ve skanzenu, jako je v zimě masopust, na jaře Velikonoce a v létě hojně navštěvovaný Den řemesel,“ dodává Zdeněk Štefek.