Začala platit vyhláška proti převlekům, první pokutu dostal myšák Mickey

  • 359
Od úterního rána hlídky městské policie kontrolují pouliční umělce v ulicích Prahy. Dnešním dnem začala platit novela vyhlášky o takzvaném buskingu, která definuje, jaké formy vystoupení lze na ulici vykonávat. Smůlu mají lidé v kostýmech zvířat i bublifukáři. Mezi prvními, kdo dostal pokutu, byl muž v převleku myšáka Mickeyho na Staroměstském náměstí.

Z ulic po vyhlášce zmizí nejen rozměrné kostýmy zvířat, ale i levitující mniši či živé sochy, které podle nové vyhlášky narušují estetický vzhled města a nesplňují požadavky pouličního umění. Do něj se nyní počítá živé umělecké, divadelní a artistické vystoupení.

„Problematice se od rána věnují jak hlídky v ulicích, tak operátoři kamerového systému, který nám také velmi pomáhá při odhalování protiprávního jednání. Tak tomu bylo i ráno v případě cizince v kostýmu Mickey Mouse, který se za úplatu fotil na Staroměstském náměstí,“ řekla mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Po složité domluvě dostal muž pokutu tisíc korun a strážníci ho z náměstí vykázali. Kromě Mickeyho řešili strážníci přestupek také u šaška a kostlivce v Mostecké ulici, oba byli jen poučeni o změně vyhlášky.

U třímetrových plyšových kostýmů krtečků, pand a medvědů se mohli lidé vyfotit za poplatek. Přestože v historickém centru Prahy působily zvířecí postavy nepatřičně, vedení magistrátu nemohlo nic dělat, protože původní vyhláška řadila tyto atrakce do takzvaného buskingu, tedy formy pouličního umění.

Novelu vyhlášky o pouličním umění schválili zastupitelé magistrátu v polovině září. Do pražských ulic nyní nesmí obří kostýmy zvířat nebo postav z filmů. Jakýkoliv převlek navíc nemůže být větší, než je dospělý člověk.

Kromě medvědů vyhláška zakazuje každé vystoupení, které znečišťuje okolí. Výslovně je v novele zmíněn zákaz používání aerosolových rozprašovačů, které používají bublifukáři, z jejichž bublin zůstávaly kluzké chodníky.

Která z následujících aktivit provozovaných v ulicích Prahy vám nejvíce vadila (vadí)?

celkem hlasů: 4961

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 22. října 2019. Anketa je uzavřena.

převleky lidí do různých kostýmů
převleky lidí do různých kostýmů 3899
bublifukáři
bublifukáři 519
živé sochy
živé sochy 322
hudebníci
hudebníci 221

Všichni buskeři si budou muset také zapsat nová místa, kde mají od 15. října zákaz. Vystupovat nesmí například na celém Staroměstském náměstí, Velkopřevorském náměstí, na náměstí Míru, v Nerudově ulici a části Spálené ulice.

Pouliční umělci zároveň nesmí vystupovat na hřbitovech, u kostelů nebo u dětských hřišť.

31. května 2018