Zabila se sama, trval u soudu na svém Slovák viněný z vraždy družky

  • 3
Před senátem Městského soudu v Praze se od středy zpovídá padesátiletý Slovák z pokusu o vraždu své družky. Podle obžaloby ji měl loni v červnu rdousil, poté ji vyhodil z okna jejího bytu a následně fingoval její sebevraždu. Muž ale odmítá, že by něco takového spáchal.

„Nespáchal jsem to. Náš vztah byl dobrý, pohodový,“ reagoval na obžalobu Miroslav Sabol. A podle ČTK trval na tom, že žena spáchala sebevraždu kvůli depresím.

Incident končící smrtí jeho družky odstartoval poté, Sabol byl loni v červnu policií vykázán z bytu na Lhotce v Praze 4. Pár hodin poté, 21. června 2014, se za svou družkou Markétou B. do bytu vrátil. Podle svých slov se vrátil proto, aby si vyzvedl svou zapomenutou taštičku s doklady. Podle obžaloby však o tři roky mladší ženu napadl.

„Musel vědět, že ji může usmrtit,“ popsala razanci útoku státní zástupkyně Jana Kadeřábková. Podle spisu Miroslav Sabol ženu rdousil tak, až upadla do bezvědomí. To obžaloba hodnotí jako pokus vraždy.

Poté obžalovaný bezvládnou ženu vystrčil z okna bytu v sedmém patře panelákového bytu (o případu jsme psali zde). Pád z výšky více než 18 metrů byl fatální. Žena na následky řady devastujících poranění zemřela. To státní zastupitelství hodnotí jako usmrcení z nedbalosti, proto se Miroslav před soudem zodpovídá i z tohoto činu.

V červnu 2014, pár dní před napadením, Sabol partnerce také vzal její platební kartu. V sérii několika výběrů si z jejího konta podle obsáhlé obžaloby vybral takřka 90 tisíc korun. U soudu muž připustil pouze vyběr peněz z bankomatu. I k němu však nabídl vysvětlení.

„O těch výběrech věděla. Nebylo to neoprávněné,“ vypověděl muž, který v Praze pracoval jako šofér popelářského vozu a také jako řidič autobusu.

Obžalovaný také tvrdil, že na peníze měl vlastně nárok, protože si půjčil od banky, aby uhradil dluhy Markéty B. z neúspěšných investic. Jak však při výslechu vyplynulo, propadl gamblerství. A v červnu 2014 začal i víc pít alkohol.

Obvinil i policisty z toho, že ho napadli

„V Česku to nebylo tak intenzivní, Na Slovensku to bylo horší. Ale v té době se to zhoršovalo,“ popsal svou vášeň obžalovaný. Nemalá část jeho několikasettisícových bankovních půjček tak šla na jeho hráčskou vášeň. Navíc část výběrů, které Sabolovi přičítá obžaloba, se odehrála poblíž heren a barů.

Během svého vystoupení v jednací síní obžalovaný obvinil policisty i z napadení během jednoho z výslechů, bezprostředně po smrti ženy. O tomto ataku však dosud neřekl nikomu, začal o něm mluvit až ve středu. Z té doby nejsou informace o tom, že by byl jakkoliv zraněný.

Hlavní líčení bude pokračovat výslechy svědků a znalců a konstatováním písemných důkazů v červnu.

,