Pražští radní schválili stavební předpisy. Už bez Stropnického

  • 62
Pražští radní na páteční mimořádné schůzce projednali a schválili znění dlouho diskutovaných pražských stavebních předpisů. Právě tento dokument byl přitom rozbuškou střetů v koalici a původně jej připravoval Matěj Stropnický, kterého v noci na pátek společně s dalšími třemi radními odvolali pražští zastupitelé.

Schválené předpisy nyní Praha předložila k připomínkování ministerstvu pro místní rozvoj. K notifikaci do Evropské komise by je měla poslat příští týden. V účinnost vejdou příští rok.

Jde o verzi kterou po sporech okolo Stropnického do rady předložila primátorka Adriana Krnáčová. Do konce srpna měly radnice, magistrátní odbory či profesní komory čas na vznesení připomínek. Přišlo jich přes dva tisíce.

Stavební předpisy, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, obecně definují požadavky na využívání území a technické požadavky na stavby. Účinnost původních stavebních předpisů v lednu na patnáct měsíců pozastavilo ministerstvo. Praha má své stavební předpisy jako jediné město v zemi už více než sto let.

Rada se v pátek ráno sešla poté, co v noci zastupitelé hlavního města odvolali čtyři z jedenácti radních. Odvoláni byli náměstek primátorky Stropnický a radní Michal Hašek (ANO), Hana Nováková a Irena Ropková (obě ČSSD). S návrhem na odvolání radních přišel předseda zastupitelského klubu TOP 09 Václav Novotný. Důvodem bylo prý špatné fungování města.

Stropnický: odvolali mě kvůli územnímu a metropolitnímu plánu

V noci odvolaný náměstek Stropnický vnímá své odvolání jako dýku do zad od koaličních partnerů. Tvrdí, že byl sesazen kvůli změnám územního plánu a kvůli přípravě metropolitního plánu. O setrvání v koalici teď Trojkoalice jedná.

„Vývoj byl očekávatelný,“ řekl Stropnický. „Poté, co se mě nepodařilo odvolat prostřednictvím veřejného tlaku, tak koaliční partneři zvolili jiný způsob, v noci a de facto v utajení dýkou do zad,“ řekl.

Zastupitelé měli na čtvrtečním zasedání projednat Stropnického návrhy týkající se více než devadesáti změn územního plánu. Schválení návrhů by přitom podle Stropnického zmařilo stovky milionů developerských investic. „To byl ten bezprostřední důvod, proč se mé odvolání mělo a muselo odehrát v noci na pátek,“ doplnil.

Dalším důvodem, proč byl Stropnický podle svých slov pro koaliční partnery nepohodlný, je příprava strategického a metropolitního plánu. „Nový územní plán sice přináší některé inovace, ale zároveň zásadně ohrožuje regulaci výstavby v území, stanovuje nepřiměřenou výškovou zástavbu mezi Vysočany, Žižkovem a Pankrácí,“ řekl Stropnický.

Metropolitní plán by podle něj umožnil stavby až dvacetipatrových budov, které jsou nyní v metropoli výjimkou.

,