Předseda pražské TOP 09 František Laudát uhájil svoji pozici

Předseda pražské TOP 09 František Laudát uhájil svoji pozici | foto: Dalibor Puchta, iDNES.cz

Pražskou TOP 09 dál povede Laudát, v předsednictvu nebude Lomecký

  • 0
Předseda pražské TOP 09 František Laudát na pátečním sněmu strany obhájil svůj post. Ve veřejné volbě získal 90 hlasů z 96 možných. Laudát neměl protikandidáta. Své místo obhájil také poslanec a první místopředseda pražské TOP 09 Daniel Korte. Při volbě do předsednictva neuspěl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Dalšími místopředsedy se stali starosta Prahy 5 Radek Klíma a šéf klubu zastupitelů hlavního města Tomáš Hudeček. Na posty řadových členů předsednictva pak byli pozdě večer zvoleni místostarosta Prahy 9 Marek Doležal, náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek a zastupitelka hlavního města Helena Chudomelová.

Naopak se do předsednictva překvapivě nedostal starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který v něm dosud působil a o křeslo se ucházel. Mimo předsednictvo  i nadále zůstává zastupitel a bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma, který vedl pražskou TOP 09 do loňských komunálních voleb.

Laudát novinářům po svém zvolení řekl, že delegátům slíbil v dalších dvou letech především práci. "Topka potřebuje, aby se větší počet lidí naučil základní politickou rutinu. Aby se naučili více z komunální politiky a přicházeli s nějakou nadčasovou vizí," uvedl. Kromě tlaku na zvýšení kvality jednotlivých členů chce rovněž vyhledávat nové talenty. Pražská TOP 09 má podle Laudáta v současnosti necelých 900 členů.

Delegáti pražského sněmu, podobně jako nedávno delegáti celorepublikového sněmu hnutí Starostové a nezávislí, volí členy svého předsednictva elektronickou tajnou volbou.

Jako hosté se sněmu zúčastnil také předseda strany a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a ministři zdravotnictví a práce za TOP 09 Leoš Heger a Jaromír Drábek.

,