Vysoké školy z Prahy nově dosáhnou na peníze z Evropské unie (ilustrační foto).

Vysoké školy z Prahy nově dosáhnou na peníze z Evropské unie (ilustrační foto). | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Konec nespravedlnosti, radují se pražské VŠ. Brusel jim pošle miliardy

  • 0
Vysoké školy působící v Praze dostanou z Evropské unie na výzkum až tři miliardy korun. Dosud na peníze neměly nárok, protože Praha je v rámci Unie nadprůměrně bohatý region. Změnu v pátek oznámilo ministerstvo školství.

Vysoké školy dostanou peníze na vědeckovýzkumné projekty financovaných z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Na podporu z Bruselu zatím neměly nárok, protože z Evropského fondu pro regionální rozvoj jsou placené pouze projekty v regionech, kde je HDP na obyvatele nižší než 75 procent průměru EU.

Ministerstvu se v tomto případě ale podařilo přesvědčit Evropskou komisi, aby peníze, které zbyly v rámci operačního programu, mohly získat pražské vysoké školy, jež se cítily oproti ostatním českým univerzitám znevýhodněné. V Praze sídlí osm z dvaceti šesti českých veřejných vysokých škol.

"Můžeme potvrdit, že Evropská komise přijala argumentaci ministerstva a souhlasí s podporou projektů pražských vysokých škol. Oficiální dopis z Bruselu, včetně specifikace podmínek podpory těchto projektů očekáváme v příštím týdnu," uvedl náměstek ministra školství zodpovědný za řízení evropských fondů Michal Zaorálek.

ČVUT chce zřídit institut informatiky, robotiky a kybernetiky

Vysoké školy budou své projekty předkládat ve druhé polovině tohoto roku, realizovat je musí do konce roku 2015. Peníze půjdou především na rozvoj a modernizaci učeben a dalších prostor škol a také na nákup vybavení pro výzkum.

Možnost čerpat peníze z Bruselu vítá rektor ČVUT Václav Havlíček. "Brali jsme to za velkou nespravedlnost, protože infrastruktura regionálních škol byla velmi silně posílena evropskými penězi, kdežto my jsme od toho byli odříznuti," řekl rektor iDNES.cz.

Zároveň však upozorňuje, že ani nyní nedojde k úplnému zrovnoprávnění. "Prostředky sice bude možné použít v Praze, ale pro aktivity, které slouží především mimopražským regionům. My to hodláme využít na výstavbu institutu informatiky, robotiky a kybernetiky, tedy jakési centrum excelence celostátního významu. Bude to ale samozřejmě soutěž o to, kdo navrhne lepší projekty," doplnil Havlíček.