Storchova vila v Bartoňově ulici na pražské Zbraslavi.

Storchova vila v Bartoňově ulici na pražské Zbraslavi. | foto: Pavel Švec, MF DNES

Opravu vily, která aspiruje na kulturní památku, brzdí problém s vízy

  • 2
Přes osmdesát pražských vil se může pyšnit titulem kulturní památka. Další se jimi zřejmě stanou. Přesto některé chátrají. Třeba na Zbraslavi se oprava Storchovy vily odkládá kvůli tomu, že rodina ruského majitele nedostala vízum.

Prahu lze bez nadsázky označit za město krásných historických vil a rodinných domů. Některé jsou secesně zdobné, další funkcionalisticky strohé, jiné připomínají venkovskou architekturu. A 82 z nich se dokonce dostalo na prestižní seznam chráněných pražských památek. A další by mohly přibýt.

"Vily navržené k prohlášení kulturní památkou jsou Nechvíleho a Fürstova, obě na Zbraslavi, a dvě střešovické vily Hypšmanova a Vondrákova," vyjmenovává Jan Baláček z Národního památkového ústavu. O jejich budoucnosti rozhodne ministerstvo kultury.

Ale tento výčet ještě není úplný. Patří do něj i funkcionalistická vila v ulici U Mrázovky na Smíchově a Storchova vila v Bartoňově na Zbraslavi. Tyto dvě jsou však ve špatném stavu.

Storchova vila

Na místě starší zástavby vznikla v letech 1892 až 1893 nová vila, přestavěná a rozšířená pro majitele – právníka a univerzitního profesora JUDr. Františka Storcha (Štorcha) v letech 1907–1908.

Podle zbraslavského malíře a sochaře Petra Hampla, který se v srpnu kvůli neutěšenému stavu Storchovy vily obrátil na Národní památkový ústav, je situace čím dál horší.

"Ještě v roce 2009 byl stav domu vcelku dobrý. Vichřice na podzim loňského roku ale poškodila střechu a od té doby objekt chátrá. Pokud se střecha včas neopraví, můžeme pouze přihlížet smutnému zániku krásné a zajímavé stavby," říká Hampl.

Zloději ukradli z opuštěného domu i alarm

Dle katastru nemovitostí více než stoletou vilu vlastní firma Sosny Zbraslav, s oficiální adresou právě v domě čp. 630, který je však evidentně prázdný. Majitelem této firmy je Alexey Antropov, který má trvalé bydliště v Moskvě.

"Koncem října jsme s jednatelem Sosny Zbraslav Michalem Kašíkem hovořili. Informoval nás, že majitel firmy má nyní problémy s vízovým řízením své manželky a dětí, kteří nemají pobytové vízum. Z těchto důvodů se nyní nemůže trvale přestěhovat do Čech, jak měl původně v plánu," vysvětluje starosta Zbraslavi Aleš Haněl.

To je podle něj hlavní důvod, proč do stavby nikdo neinvestuje a ta chátrá.

Kašík tvrdí, že kvůli zmíněným problémům s vízy byla už započatá rekonstrukce zastavena. "Od té doby se dům stal obětí zlodějů kovů a byl jejich opakovanými nájezdy zdevastován. Ukradli i alarm a bezpečnostní agentura odmítla dům hlídat," říká Kašík.

Nicméně dodává, že se snad situace s vízy vyřeší do konce roku a opravy by pak mohly začít na jaře. "Pokud ne, bude dům přestavěn asi jako ubytovací kapacita pro firmu majitele. Rozhodně jej ale nehodlá nechat definitivně zchátrat ani prodat," říká Kašík.