Nákladové nádraží Žižkov v Praze.

Nákladové nádraží Žižkov v Praze. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Pražské nákladové nádraží Žižkov bylo opět prohlášeno kulturní památkou

  • 49
Ministerstvo kultury znovu prohlásilo nákladové nádraží Žižkov v Praze kulturní památkou. Památkový odbor o tom rozhodl už 21. února. Nyní o tom informovalo sdružení Tady není developerovo, které o záchranu nádražní budovy dlouhodobě usiluje. Proti rozhodnutí se může odvolat vlastník objektu.

Odbor památkové péče ministerstva dospěl ke stejnému rozhodnutí už podruhé. Poprvé prohlásil žižkovské nádraží za památku loni v lednu.

Proti tomu se ale odvolaly České dráhy, které vlastní pozemky pod nádražím. A nesouhlasilo ani vedení Prahy 3, které mělo v plánu protáhnout touto lokalitou Olšanskou ulici, která by ulevila přetížené Koněvově a Vinohradské ulici (o plánech radnice a developerů čtěte zde).

Záležitost proto v květnu vrátil tehdejší ministr kultury Jiří Besser odboru památkové péče k novému projednání. Ten teď rozhodl, že nákladové nádraží Žižkov je díky nezpochybnitelné historické, technické a architektonické hodnotě kulturní památkou. Za památku byla vyhlášena rozlehlá hlavní budova nádraží, už ale ne přilehlé budovy vrátnic a původní oplocení.

Závěr odboru památkové péče se opírá především o čtyři nové znalecké posudky, které doporučují budovu nádraží zachovat. Některé z nich připouštějí i rozsáhlejší úpravy budovy, kterým by památková ochrana neměla bránit. Jedná se například o možnost navýšení stavby o původně plánované třetí podlaží.

Rozhodnutí je zatím nepravomocné a je pravděpodobné, že proti němu podá společnost Žižkov Station Development, tedy společný podnik Českých drah a firmy Sekyra Group, takzvaný rozklad. "Pokud se stane nádraží památkou, určitě podáme proti tomuto rozhodnutí rozklad," řekl v půlce února investor a developer Luděk Sekyra.

V opravené budově by mohl sídlit Národní filmový archiv

Podle něj je podstatné vymyslet smysluplné využití budovy. "Jedna věc je památkově ji chránit, což je dost významné omezení osobního vlastnictví, a druhá je smysluplně ji využít. Nejde ani tak o podnikatelský záměr. Je nesmysl opravit celou budovu ze soukromých peněz a pak čekat, až si ji někdo třeba pronajme," řekl Sekyra.

Po podání rozkladu bude následovat přezkumné rozkladové řízení, na jehož konci by mělo zaznít již konečné rozhodnutí ministryně kultury.

"I kdyby na podání rozkladu došlo, věříme, že už na sejmutí památkové ochrany nedojde. Druhá zpráva je, že se začíná rýsovat investor rekonstrukce zachráněné budovy. Mohl by jím být Národní filmový archiv, tedy státní instituce. Debata se tedy posouvá hned o dvě úrovně výš," prozradil Matěj Stropnický, člen sdružení Tady není developerovo a zastupitel Prahy 3 za Stranu zelených.

24. ledna 2011

,