Hotel Chateau Clara Futura v Dolních Břežanech

Hotel Chateau Clara Futura v Dolních Břežanech | foto: ČTK

Pražské arcibiskupství možná kromě Jindřišské věže prodá i ztrátový hotel

  • 13
Pražské arcibiskupství zvažuje prodej hotelu Clara Futura v Dolních Břežanech, jehož provoz je ztrátový. Rekonstrukce hotelu přišla před několika lety na čtvrt miliardy korun. Diecéze se plánuje zbavit obtížně spravovatelného majetku, hledá také kupce pro Jindřišskou věž.

Doplňkovými aktivitami v ekonomice mají být pachty a finanční investice. Za tímto účelem založilo arcibiskupství Skupinu AP, která umožní efektivní hospodářskou činnost. Nově vzniklá struktura bude kombinace nadací, svěřenského fondu a obchodních společností.

Nedávno arcibiskupství informovalo, že chce prodat středověkou Jindřišskou věž. Vikář pražské arcidiecéze Jan Balík ve čtvrtek zopakoval, že nejde o sakrální místo, není kostelem ani zvonicí, je místem pro turisty a koupit si ji může kdokoli.

Věž prodává arcibiskupství za 75 milionů korun, do konce roku pak dalo čas Praze, aby mohla připravit vlastní nabídku na případnou koupi.

Pražské arcibiskupství chce prodat Jindřišskou věž, žádá 75 milionů

Arcibiskupství také jedná s obcemi, spolky či nadacemi o možném převodu nevyužívaných kostelů či hřbitovů.

Balík ve čtvrtek rovněž řekl, že arcibiskupství zvažuje i prodej hotelu Clara Futura v Dolních Břežanech. Ten vznikl přestavbou tamního zámku, který byl téměř 300 let majetkem arcibiskupství pražského až do znárodnění.

Po restitucích ho církev dostala zpět ve špatném stavu a za 250 milionů korun ho v letech 2015 až 2018 rekonstruovala, hotel je však ztrátový. Arcibiskupství proto zvažuje prodej, případný zisk chce směřovat do Arcibiskupského gymnázia a výstavby logopedické školy.

Katolická církev se plánováním investic připravuje na rok 2030, kdy už nebude dostávat příspěvek od státu na svoji činnost. Balík ve čtvrtek uvedl, že v roce 2030 bude pražská arcidiecéze na pokrytí hlavní činnosti, tedy na duchovní činnost, potřebovat půl miliardy korun.

Nejméně takovou sumu si tedy musí vydělat, a to především z hospodářské činnosti, kterou doplní dary věřících a případné granty od státu či z dalších zdrojů.

3 miliardy korun do nájemního bydlení

Jedním z hlavních zdrojů příjmu by se pro arcibiskupství mělo stát nájemní bydlení. Do toho chce do roku 2025 vložit téměř tři miliardy korun a plánuje mít tisíc bytů. Půjde o nákup nových nemovitostí, opravy činžovních domů i vlastní development.

Hotel, pivovar i luxusní byty. Kam církev investuje peníze z restitucí

Své první nájemní byty již arcibiskupství převzalo, jde zatím o 63 bytů různých velikostí na pražském Zličíně, arcibiskupství bude v této lokalitě provozovat ještě restauraci a dvě prodejny. Nyní má nasmlouvaných 300 nových bytů, které by měly být k dispozici do konce roku 2025.

Arcibiskupství zároveň jedná o nákupu zhruba 100 bytů, chce kupovat zásadně nové a velké bytové komplexy. S investicemi do nájemního bydlení už začalo. Buduje vlastní realitní kancelář XPlace Services, která je součástí struktury Skupiny AP.

,