Zoologická zahrada v Praze

Zoologická zahrada v Praze | foto: MF DNES

Pražská zoo slaví 80 let: zahraje swing a zaměstnanci budou v kostýmech

  • 0
Pražská zoologická zahrada ve středu oslaví osmdesát let od svého založení. A oslavy, které zoo na tento den připravila, se ponesou právě v duchu třicátých let minulého století. Znít bude swing a zaměstnanci se obléknou do dobových noblesních kostýmů.

Ačkoliv se v kalendáři psalo datum 28. září 1931, slunce pálilo jako o život, až to připomínalo půlku prázdnin. A tak si dámy vzaly elegantní slunečníky a volné botky, pánové lehké klobouky a všichni vyrazili za novou pražskou atrakcí.

Tedy do právě otevřené zoologické zahrady v Troji. Byť dobový tisk tehdy psal, že zpřístupněno bylo spíš "staveniště zoologické zahrady pražské".

Vchod do zoo ve 40. letech

A byl to tehdy velký úspěch - na oplocený osmihektarový pozemek, který zahradě věnoval velkostatkář Alois Svoboda, se vytrvale hrnuli lidé a zakladatel zoo, středoškolský profesor Jiří Janda, mohl být spokojený.

Jeho snaha nevyšla nadarmo, přípravě pražské zoo se totiž učitel věnoval minimálně čtvrt století. A to zdaleka nebyl první, jeho předchůdci o zoo snili už od roku 1881, kdy hrabě Sweerts-Spork vyzval v novinách Prahu, aby u příležitosti sňatku prince Rudolfa a belgické princezny Štěpánky vybudovala zoologickou zahradu.

Zoologickou zahradu ovládne duch 30. let

A právě ve středu to bude v zoo vypadat jako před osmdesáti lety. Aby zoologická zahrada důstojně oslavila svou osmdesátku, vzkřísí elegantní atmosféru počátku 30. let, kdy hrály swingové orchestry a zaměstnanci zoo byli velmi noblesní.

Zoo slaví osmdesátiny

DOPOLEDNÍ BLOK

Pavilon lachtanů
11 hodin
Ředitel Miroslav Bobek zahájí oslavy, gratulovat zoo přijdou tři "královny" - oštěpařky Dana Zátopková a Barbora Špotáková a herečka Barbora Hrzánová, vystoupí krasoplavci a plukovník Jiří Vávra pokřtí malého lachtana.

ODPOLEDNÍ BLOK

Výběh koní Převalského
14 hodin
Herečka Jiřina Bohdalová a primátor Bohuslav Svoboda pokřtí za účasti kurátora Jana Marka 216. hříbě koně Převalského.

DOPROVODNÝ PROGRAM

Vzdělávací centrum
10 až 16 hodin
Kadeřnický salon, půjčovna kostýmů, historické fotografie atd.

"Každý návštěvník, který dorazí v dobovém kostýmu, bude mít vstup jen za korunu," vábí hravé hosty mluvčí zoo Jana Ptačinská Jirátová.

Za korunu projdou vchodem i nositelé příjmení Král. "To proto, aby zoo mohlo přijít popřát co nejvíc králů a královen," vysvětlila.

A mezi prvními gratulantkami slavné královny budou, a to hned tři: oštěpařky Dana Zátopková a Barbora Špotáková a herečka Barbora Hrzánová, která je nositelkou "královské ceny" Thalie. "A přijdou i královny krásy," vysílá mluvčí vábničku směrem k mužským návštěvníkům zoologické zahrady.

Hříbě a lachtan dostanou jméno

Ale pravděpodobně vůbec největšími lákadly středečních oslav budou dva nové přírůstky, malý lachtan a hříbě koně Převalského. Ty dokonce čekají v průběhu oslav křtiny.

"Po vystoupení krasoplavců pokřtí v půl jedné vnuka slavného Gastona plukovník Jiří Vávra, který se v roce 2002 podílel právě na Gastonově záchraně," připomíná historii Ptačinská Jirátová a hned přidá informace ke druhým křtinám.

Ty se odehrají ve dvě hodiny odpoledne ve výběhu koní Převalského. "Primátor Bohuslav Svoboda a královna českých komediálních hereček Jiřina Bohdalová pokřtí 216. hříbě, které se u nás narodilo," doplňuje mluvčí.

Zahrada se za osm desítek let změnila k nepoznání

Za dobu své osmdesátileté existence se z osmihektarové zahrádky se lvicí Šárkou, vlky, srncem a ptáky stal šedesátihektarový areál, který je domovem pro téměř pět tisíc rozličných obyvatel. Z toho je patrné, že se zoo proměnila doslova k nepoznání. A přece tu najdete místa, která si pamatují to slunné zářijové ráno roku 1931.

Třeba hlavní vchod je pořád na stejném místě. A hodně podobný zůstal i výběh vlků, byť dnes v něm bydlí pandy červené. "Je to jedna z mála staveb, které se postavily podle plánů majitele zoo v Hamburku Carla Hagenbecka," připomíná Romana Anděrová, která se věnuje historii pražské zahrady.

Mapka pražské zoo

Památeční je i velká voliéra dravců nedaleko pand, ačkoliv ta v Troji stojí zatím "jen" čtyři desetiletí. V roce 1972 nahradila původní velmi smělou voliéru profesora Jandy, v níž se od roku 1931 vystřídalo na dvacet druhů dravců. "Jandova voliéra sloužila do listopadu 1969, kdy se zřítila pod náporem sněhu," líčí historii Anděrová.

Než se z pavilonu velkých savců za pár let stane interaktivní pavilon Amazonie, můžete si tu prohlédnout, jak vypadala zahrada na přelomu 70. a 80. let. A nakolik se na pavilonu podepsala povodeň z roku 2002.

"Je to poslední expozice, která zůstala v původním stavu z doby před záplavami," doplňuje mluvčí zoo Jana Ptačinská Jirátová.