Prahou jela protestní jízda taxikářů, chtěli by nařídit minimální ceny

  • 174
Kolona přibližně sedmi desítek vozů taxislužby projela odpoledne Prahou na podporu výzvy, která od magistrátu žádá stanovení minimální ceny za ujetý kilometr. Protestní jízda začala na Strahově a skončila před radnicí. Cestou nezpůsobila žádné komplikace, na hladký průběh dohlíželi policisté.

Do protestu se zapojili jak taxikáři sdružení ve firmách, tak jednotlivci. Hodinu po poledni se ze Strahova vydali kolem Hradu přes Chotkovy sady a Letenskou ulicí na nábřeží Kapitána Jaroše. Tady kolona na chvíli zastavila, aby počkala na zbylé dojíždějící vozy. Poté pokračovala přes Hlávkův most na magistrálu.

Na všech křižovatkách na trase jízdy stáli dopravní policisté, kteří průjezd kolony kontrolovali. Při najíždění vozů taxislužby na magistrálu usměrňovala dopravní hlídka v autě ostatní auta, aby mohla kolona plynule najet.

Taxikáři svoji spanilou jízdu ukončili před budovou magistrátu na Mariánském náměstí. Radnici objížděli kolem dokola a troubili. Policejní hlídka několik z nich zastavila a vyzvala je, aby troubení zanechali, situaci řešili domluvou. Krátce před třetí hodinou odpolední začali dopravní policisté taxíky směrovat pryč z náměstí.

Jízda taxikářů měla podpořit petici, kterou na pražské radnici v pondělí předali zástupci dvou taxislužeb. Na dva tisíce taxikářů v ní vyzývá magistrát, aby stanovil spodní cenovou hranici za kilometr jízdy. Podle taxikářů nastala v Praze cenová válka, která komplikuje dodržování městem stanovených standardů pro provozování taxislužby (o výzvě taxikářů čtěte zde).

Požadavek taxikářů považuji za nemravný, říká primátor

Požadavek taxikářů však odmítá jak pražský radní pro legislativu Lukáš Manhart, tak primátor Bohuslav Svoboda. "Konečně začíná fungovat konkurence: místo toho, abychom neustále soupeřili s předraženými jízdami, tak se setkáváme s cenovou válkou taxikářů, jejímž vítězem je vždy spotřebitel," řekl k tomu primátor.

Minimální cenu za ujetý kilometr podle svých slov zcela odmítá. "Platná legislativa městu ani nedává právo zavádět v taxislužbě jakési minimální ceny, požadavek taxikářů je proto zcela absurdní. Navíc je nemravný, protože minimálně část taxikářů nadále okrádá hlavně zahraniční cestující a poškozuje pověst města," dodal Svoboda.

Taxikáři prý přitom ještě na podzim žádali zvýšení maximální ceny. "Já chci naopak prosadit přísnější metr na provozovatele taxislužby, nikoliv jim pomáhat omezit konkurenci a volnou soutěž, kterou by minimální cena zničila. Byli bychom sami proti sobě a cestujícím, kdybychom o takovémto požadavku vůbec uvažovali," uzavřel primátor.

V současné době magistrát spolupracuje s ministerstvem dopravy na návrhu novely silničního zákona, která má být bičem na všechny nepoctivé taxikáře.

,