Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Koláž - iDNES.cz

Praha zaplatí za licence pro Opencard dalších 18 milionů korun

  • 7
Vedení města rozhodlo o nákupu dalších tří set tisíc licencí na Opencard od firmy Haguess, která kartu spravovala. Firmě zaplatí za licence zhruba osmnáct milionů korun. Dosud měla Praha licence pro šest set padesát tisíc karet. Opencard však už vlastní přes 870 tisíc lidí.

"Zaplatíme za všechny, které jsme už vydali, a také chceme mít rezervu pro další výdej karet v blízké době," vysvětluje náměstek primátora pro dopravu Karel Březina (ČSSD).

Naráží tak na zavedení jízdného zdarma. Město teď očekává, že děti mezi deseti a patnácti lety, které od prvního července nemusí v městské hromadné dopravě platit, si kartu Opencard začnou vyřizovat častěji s blížícím se začátkem nového školního roku. Kvůli tomu si ještě Praha pořídila karty dopředu.

Město však chce příští balík licencí od firmy Haugess nakupovat vždy zpětně, tedy až po vydání karet. S firmou vedení magistrátu stále jedná.

Současné vedení Prahy také uvažuje o tom, že si nechá zpracovat novou koncepci rozvoje kritizovaného projektu Opencard. Ta původní počítala s tím, že správu projektu převezme nově založená dceřiná společnost Dopravního podniku. Náměstek primátora ji však považuje za mrtvou.

Město totiž namísto toho převzalo správu projektu samo. Od února proto nefungují některé okrajové zpoplatněné služby.

,