Vlak na pražské letiště dostává konkrétní obrysy, pojede pod zemí

  9:50
Projekt železnice na Letiště Václava Havla se opět pohnul. Už je jasné, kdo za desítky milionů korun vypracuje záměr a dokumentaci pro územní řízení nejsložitějšího pražského úseku tratě mezi Výstavištěm a stanicí Veleslavín. Vlaky tam pojedou pod zemí.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Praha-kladno.cz

Za více než šest desítek milionů korun zmíněnou dokumentaci vytvoří společnosti Metroprojekt a Sudop, které uspěly v aktuálním výběrovém řízení. Komplikovanou akci Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) rozdělila na šest dílčích etap. 

„Po stavební stránce bude nejsložitější stavba mezi nově vybudovanou zastávkou Praha-Výstaviště a stanicí Praha-Veleslavín. Vlaky tam pojedou téměř výhradně pod zemí, jen v krátkém úseku od Výstaviště přes Stromovku po povrchu,“ vysvětlil náměstek generálního ředitele SŽDC pro modernizaci dráhy Mojmír Nejezchleb. 

V první ze zmíněných dílčích etap by se měl odehrát například geotechnický průzkum, vyjasní se třeba i dopravní technologie. Tuto etapu mají projektanti podle smlouvy zpracovat do sedmi měsíců od chvíle, kdy smlouva o dílo mezi SŽDC a oběma zmíněnými společnostmi vstoupí v platnost, což bude v těchto dnech.

Zpracování podkladů o vlivu stavby na životní prostředí, tedy takzvaná EIA, představuje hlavní náplň třetí až páté postupné etapy. Smlouva předpokládá dokončení řízení EIA do 28 měsíců. O další dva měsíce později podle šesté z dílčích fází vznikne čistopis přípravné dokumentace s úplnými doklady a stavaři podají žádost o územní rozhodnutí.

Cena zpracování dokumentace jednotlivých etap se pohybuje od 3,2 milionu korun do 22,6 milionu bez DPH. Nejvyšší cena souvisí s dílčí etapou číslo tři.

Pokud vše proběhne zdárně, smlouva mezi SŽDC a zpracovateli předpokládá, že územní rozhodnutí nabude právní moci na sklonku roku 2020.

Studie proveditelnosti železničního spojení byla schválena před třemi lety, nyní ji SŽDC aktualizuje. Výstavba se podle předpokladu železničářů rozeběhne v roce 2024 a v prosinci 2028 vlaky na zastávkách vyloží první pasažéry.

Tunelem do Veleslavína

Železnice od stávajícího krátkého tunelu na okraji Stromovky povede pod povrchem až do zahloubené stanice Praha-Dejvice, která bude přesunuta do bezprostřední blízkosti stávajícího vestibulu stanice metra linky A Hradčanská.

Plánovaná železniční trať na pražské letiště Václava Havla

Odtud bude pokračovat dvoukolejným hloubeným tunelem k vodojemu Bruska, dále dvojicí ražených tunelů až k teplárně Veleslavín, na které naváže dvoukolejný hloubený tunel až do stanice Praha-Veleslavín.

Letiště Václava Havla trať napojí od severovýchodu přes jednu z nově projektovaných zastávek Praha – Dlouhá míle. Novostavba železniční tratě mezi stanicemi Praha-Ruzyně a Praha-Letiště Václava Havla má mít délku 5,5 kilometru a vlaky by tam mohly jezdit rychlostí až 80 kilometrů za hodinu.

Projektanti však musí v souvislosti s plánovanou trasou vyřešit řadu problémů. Jeden z nich představuje dopad vibrací souvisejících s průběhem stavby a pozdějším provozem vlaků na chod citlivých přístrojů Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR ve střešovické Cukrovarnické ulici.

Trať na letiště a do Kladna

64 613 280 Kč – Na tuto sumu bez DPH vyjde záměr projektu a dokumentace pro územní řízení modernizace klíčového úseku mezi pražským Výstavištěm a stanicí Praha-Veleslavín. 

Šest nových zastávek má vzniknout na rekonstruované trati do Kladna a s ní spojené nové železniční odbočce k Letišti Václava Havla. V Praze to budou zastávky Výstaviště, Liboc, Dlouhá míle a Letiště Václava Havla. Ve špičce bude možné na trať vypravit až šest párů vlaků za hodinu. 

42 000 cestujících – Takový průměrný počet pasažérů projde denně Letištěm Václava Havla.

„Veškeré požadavky budou zapracovány do dokumentace pro umístění stavby,“ uvedl Mojmír Nejezchleb.

Změna i v drátech

Rekonstrukce tratě z pražského Masarykova nádraží do Kladna a s ní související stavba odbočky na Letiště Václava Havla přinesou podle SŽDC také další novinku, a to změnu napájení, stejnosměrnou soustavu 3 kV nahradí střídavá trakční soustava 25 kV.

Podle železničních expertů patří k jejím výhodám nízké ztráty v trolejovém vedení. V jejím rámci lze využít nižší průřez vedení. Ke kladům náleží také větší vzdálenost mezi napájecími stanicemi a jejich jednodušší provedení.

Na systém 25 kV, kterým se v současnosti pohánějí vlaky na tratích v jižní polovině České republiky, se v budoucnu upraví prakticky všechny elektrizované tratě na síti SŽDC.

Modernizovaná trať z Masarykova nádraží do Kladna by měla být v celém úseku dvoukolejná a elektrifikovaná, ve špičce na ni bude podle expertů možné vypravit až šest párů osobních a spěšných vlaků za hodinu. Letiště z centra města bude dosažitelné za 27 minut.

Vizualizace dráhy z roku 2013

K dalším výhodám náleží snadný přestup z vlaku na všechny stávající trasy pražského metra. A to na „áčko“ na Hradčanské, na „béčko“ na Náměstí Republiky a na „céčko“ ze stanice Vltavská. Řidiči podél rekonstruované železniční trasy bezesporu ocení, že přejezdy a s nimi spojená zdržení nahradí mimoúrovňová křížení.

Železniční trať má také přinést ekologičtější způsob dopravy. Modelová studie SŽDC uvádí, že v roce 2052 modernizovanou trať z Prahy do Kladna denně využije 24 tisíc cestujících, bez rekonstrukce vlaky využije pouze devět tisíc lidí.

Na letiště by podle této studie každodenně vlaky jezdilo 20 tisíc lidí. V případě dokončení tratě na letiště podle zmíněné studie autobusy použije 13 tisíc cestujících denně. Pokud však nebude trať existovat, autobusy použije 24 400 lidí denně.

Sliby: trať měla být v roce 2013

O železnici na letiště se hovoří od 90. let. Projekt PRaK (Projekt Praha–Kladno) počítal s dvacetikilometrovou trasou z Masarykova nádraží na letiště. Někdejší ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS), exprimátor Pavel Bém (ODS) a bývalý středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) před deseti lety prorokovali, že první cestující z vlaku na letišti vystoupí na konci roku 2013. V roce 2016 ministr dopravy Dan Ťok (ANO) a primátorka Adriana Krnáčová (ANO) hovořili o dokončení důležité stavby v roce 2023.

Autor:

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zdražit zóny a část peněz rozdělit lidem bez aut. Praha 7 chce parkovací revoluci

10. dubna 2024  12:13

Praha 7 dlouhodobě řeší nedostatek parkovacích míst a naopak neustále se zvyšující počet aut....

Po srážce s pracovním strojem zemřel ve Všestudech na Mělnicku cyklista

10. dubna 2024  20:07

Ve Všestudech na Mělnicku ve středu vpodvečer po srážce s pracovním strojem zemřel cyklista....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Českobudějovičtí volejbalisté na úvod finále zkrotili v Praze Lvy

17. dubna 2024  23:33

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice vstoupili vítězně do finále extraligy. Na palubovce...

Jarůšek vyměnil hokejky a řádil na startu baráže: Snad mi je zase Jágr nevezme

17. dubna 2024  22:12

Za celou letošní extraligu pouhé čtyři góly, teď dva za šest minut a navrch asistence. Za probuzení...

Na Kladno máme! cítí střelec Vsetína. A blahořečí fanoušky: I venku jsme doma

17. dubna 2024  21:20

Kladno výrazně přestříleli 44:26, gól ovšem hokejisté Vsetína slavili až 152 sekund před koncem za...

Kladno - Vsetín 4:1. Rytíři získali v baráži první výhru, rozhodl tříbodový Jarůšek

17. dubna 2024  16:50,  aktualizováno  20:53

Kladenští hokejisté zvítězili v prvním utkání baráže o extraligu nad Vsetínem 4:1 a v sérii na...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...