Natvrdlí velvarští přinesli do Prahy během vajíčkobraní nůše vajec

  • 5
Spolek Natvrdlí z Velvar již čtvrtým rokem pořádal akci nazvanou Vajíčkobraní na Karlově mostě. Tradice pochází z legendy staré více než 600 let, kdy údajně tamní poddaní na stavbu Karlova mostu poslali místo syrových vajec vajíčka uvařená. V rámci tradice proto i letos přinesli do Prahy členové spolku nůše vajec.

Vajíčkobraní se tradičně koná na náměstí ve Velvarech týden před Velikonocemi. Pořádá se řemeslný trh s rozmanitým doprovodným programem. V sobotu večer se poté v rámci tradice tzv. vejconošové vydají s nůšemi plnými velvarských vajec na noční pochod podél Vltavy do Prahy.

I letos přišli v dobových kostýmech. Jejich rodiny a další návštěvníci se do Prahy vydali z Velvar parním vlakem. Nosiči vajec přešli přes Karlův Most v průvodu, kde se na transparentech objevovala hesla jako „Bez vajec nejsou koláče“ nebo „Praha vejce Evropy“. Průvod došel k Muzeu Karlova mostu, kde jejich náklad převzal od velvarského starosty pražský primátor Zdeněk Hřib.

„Za tento váš výživový příspěvek vám srdečně děkuji, zejména s ohledem na blížící se Velikonoce,“ řekl na setkání s velvarskými občany Hřib. „Stejně jako nebyl zapomenut váš dar z doby Karla IV., stejně tak nebudou zapomenuty ani vaše dary novodobé,“ dodal.

„Dnešní velvarští se k tradici hrdě hlásí a razí tvrdovaječnictví jako zásadní světonázor, spočívající ve schopnosti vysvětlit si rozličná nařízení po svém a lépe, což začíná být v dnešním světě stále užitečnější,“ píše o sobě spolek Natvrdlí na stránkách města Velvary.