Údolí slonů v pražské zoo

Údolí slonů v pražské zoo | foto: Archiv ateliéru ADN

Zoo Praha zdražuje vstupné, více peněz dá na provoz a záchranné programy

  • 75
Zoologická zahrada v pražské Troji od prvního února zdraží vstupné pro dospělé, děti od tří do 15 let a studenty o 50 korun. Rodinné vstupné pro dva dospělé a dvě děti se ze 600 zvýší na 800 korun, zdraží také roční vstupenka.

Nyní platí dospělí vstupné 200 korun a děti a studenti 150 korun. 

O zdražení vstupného dnes informoval náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Radní také schválili, že z každé vstupenky půjde místo stávajících tří korun pětikoruna na záchranné programy pro volně žijící zvířata.

O vstupném rozhoduje zoo sama, radní dnes její plánovaný krok vzali na vědomí. Podle dokumentu, který projednali, se cena vstupenek nezvýšila od roku 2012 a od té doby byla otevřena řada velkých i menších expozic. To podle zoo společně se zvýšením množství činností, které se od ní očekávají, vedlo k navýšení nákladů na provoz zahrady.

Dokument dále uvádí, že zoo je v současnosti v mezinárodním srovnání velmi levná a vstupné nedosahuje ani poloviny toho, kolik stojí například v zahradách v Lipsku nebo Amsterdamu. „Jsme dokonce levnější než v Budapešti,“ uvedla zoo.

Podle interního šetření zahrady zájemce od návštěvy více než cena vstupného odrazují jiné problémy, například s dopravou, parkováním nebo dlouhé fronty.

Kromě toho vedení Prahy dnes podle Hlubučka schválilo navýšení příspěvku z každé vstupenky na programy pro záchranu zvířat ve volné přírodě. 

25. září 2019

Praha nedávno schválila, že pošle 160 tisíc korun ze vstupného australské organizaci Bushfire Emergency Wildlife Fund, která provozuje zoo v Melbourne.

Peníze půjdou na pomoc při záchraně divokých zvířat při rozsáhlých požárech, které Austrálii postihly. Aktuálně, k datu 17. ledna, je na pomoc Austrálii vybráno celkem 6 166 086.

Před zdražením Po zdražení
Dospělí 200 Kč250 Kč
Děti 3-15 let 150 Kč  200 Kč
Studenti 150 Kč  200 Kč
Důchodci 150 Kč
Držitelé ZTP a ZTP/P 150 Kč
Rodinná (2 dospělí + 2 děti) 600 Kč800 Kč
Důchodci nad 70 let 1 Kč
,
Témata: Praha