Z pražského vánočního stromu studenti vyrobí nábytek pro domov seniorů

  • 8
Na pražském Staroměstském náměstí začalo odstrojování vánočního stromu, které potrvá následující dva až tři dny. Pak technici strom snesou na zem a dřevorubec ho rozřeže na menší kusy. Z materiálu pak studenti školy na Jarově vyrobí nábytek pro domov seniorů v Malešicích. Primátor Zdeněk Hřib chce strom podobně zužitkovat i v příštích letech.

Z ulic města postupně zmizí rovněž výzdoba ze sloupů veřejného osvětlení a další tři desítky stromů, uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Strom byl na náměstí rozsvícen loni 27. listopadu. Kvůli epidemii koronaviru se tak stalo bez tradičního doprovodného programu.

Odstrojování stromu zajišťují dvě posádky elektromontérů městské firmy Technologie hlavního města Prahy.

„Nejdříve sundáme vánoční koule, hvězdy a špici, tedy asi 350 ozdob. Potom přijde na řadu šest kilometrů světelného řetězu. Práce potrvají dva až tři dny,“ uvedl generální ředitel firmy Tomáš Jílek.

Samotný strom pak bude odvezen v pondělí 11. ledna. Osmnáctimetrový smrk bude nejdříve zavěšen na lano jeřábu, poté montéři uvolní kotvicí lana a strom položí na zem. Kmen potom dřevorubec odvětví a rozdělí na přibližně čtyřmetrové klády, které poputují na pilu v Hostivaři, kde je rozřežou na prkna.

Dřevo bude vysychat v areálu střední odborné školy na Jarově. Studenti z něj pak zhotoví nábytek pro domov seniorů v Malešicích.

„Podobně chceme postupovat i v dalších letech, vánoční strom rádi využijeme k podobným prospěšným účelům jako letos,“ dodal primátor Zdeněk Hřib.

Smrk o výšce 17,5 metru zdobilo šest kilometrů světelných řetězů, několik set vánočních koulí v modré, bílé a červené barvě a čtyřicet světelných hvězd. Na vrcholu byla třímetrová špice.

Strom přivezli do centra Prahy ze středočeského Kamenného Přívozu, město ho koupilo za 10 tisíc korun od majitele tamní chaty.

,