Matka unesené dívky z Uhříněvsi odmítla opustit celu, soud tak nezačal

  • 8
Z neobvyklého důvodu nemohl dopoledne začít naplánovaný soud s matkou unesené pětileté dívky z pražské Uhříněvsi. Obžalovaná žena, která je ve vazbě, se odmítla podrobit eskortě. Protože zároveň nedala souhlas s konáním hlavního líčení bez své účasti, soudce Libor Holý musel jednání odročit.

„Od doby, co byla zadržena, byla po celou dobu vyšetřování problematická,“ uvedla k obžalované státní zástupkyně Markéta Mizerová. Obvodní soud pro Prahu 10 stanovil nový termín hlavního líčení na 12. února.

Holčičku unesli loni 16. dubna dva muži, když šla na autobus s babičkou, která měla dítě ve výchově. Jedním z únosců byl podle obžaloby její nevlastní bratr, druhým pak jeden ze známých dívčiny matky.

Matka podle spisu na únosce čekala nedaleko ve svém autě, kterým pak s dcerou vyrazila směrem na Brno a pokračovala do Rakouska.

Čelí tak obžalobě nejen za únos provedený organizovanou skupinou, ale také za zavlečení do jiného státu. Ženě, jejímu známému a synovi tak hrozí až osmileté vězení.

S dcerou chtěla uprchnout do Afriky

Policie ženu zadržela na mezinárodním letišti ve Vídni, odkud podle vyšetřovatelů chtěla s dítětem odcestovat přes Amsterdam do Keni. Otec dívky řekl, že tam zřejmě jela za svou kamarádkou. V africkém státě také žije její příbuzná.

19. dubna 2019

Matka měla s dcerou zakázaný styk, soud dítě dříve svěřil předběžným opatřením právě babičce. Ta dopoledne uvedla, že dvojici únosců v první chvíli pokládala za zloděje, protože se maskovali čepicemi. Jednoho z mužů policie nedlouho po činu dopadla na benzinové stanici na dálnici D1, druhého na vlakovém nádraží na Krnovsku.

Rodiče dívky měli dlouhodobě spory. Otec ve čtvrtek novinářům řekl, že ho žena opakovaně obvinila z trestných činů a že holčička před únosem pobývala i v psychiatrické léčebně. Aktuálně se o dceru stará on.

,