Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Aleš Berný, iDNES.cz

Praha řeší možnost prodloužit platnost Opencard. Výměna by pak nebyla nutná

  • 46
Karta Pražana Opencard má platnost čtyři roky. Letos si ji tak musí nechat vyměnit na 300 tisíc lidí, kteří si ji pořídili jako první. České vysoké učení technické ale přišlo s tím, že životnost karty je minimálně dvojnásobná a její výměna tudíž nespěchá. Město teď řeší, co s tím.

Odborníci z ČVUT vypracovali studii, podle níž jsou čipy na Opencard nastaveny tak, aby zvládly za dobu své životnosti půl milionu operací, mezi které patří třeba kontrola revizorem, návštěva knihovny, placení za parkování či kontrola platnosti kuponu na MHD u validátoru. To při současné čtyřleté platnosti Opencard obnáší 342 úkonů denně.

"Výrobce uvádí trvanlivost dat paměti samotného čipu deset let," připomíná autor studie Radek Holý, který kartu podrobil i fyzickým testům. Opencard různě kroutil a ohýbal, namáčel do chemikálií a vystavoval slunečnímu záření. Výsledek? Plastová kartička a hlavně čip vydržely veškeré vpravdě macešské zacházení.

"Pro nás je závěr studie životnosti karty jednoznačný - není třeba nutit uživatele měnit Opencard po čtyřech letech, stačilo by to třeba až po osmi," říká předseda výboru pro IT Jan Kalousek (ODS).

Podle Kalouska by prodloužení platnosti karet ušetřilo lidem čas ve frontách a zbytečné papírování, magistrátu pak navíc i slušnou sumu peněz. "Administrativa kolem výměny Opencard nás bude stát přibližně sto milionů korun. Takhle bychom mohli hodně ušetřit," naznačuje Kalousek.

Výrobce delší životnost karty nezaručuje

Ke konci loňského roku vydal magistrát kolem 890 tisíc kusů Opencard. Za tu dobu kartu reklamovalo 7 208 držitelů, dalších 4 824 nahlásilo výrazné poničení plastové kartičky. "Čísla ale neříkají, kdo za tyto vady může," vysvětluje Kalousek, že se neobjevily žádné vážné problémy.

Jenže je tu jiný problém, totiž co udělat s oficiální platností karty. To je právní i technický zádrhel. "Výrobce nezaručuje, že se po dalších čtyřech letech nedostaneme do nějakého průšvihu," obává se radní pro informatiku Eva Vorlíčková (TOP 09).

Advokátní kancelář Řanda Havel Legal, která pro magistrát zpracovala právní posudek, upozorňuje, že změna podmínek platnosti je sice možná, ale řadu majitelů Opencard by mohla zmást.

"Změna podmínek musí být zejména držitelům karet sdělena alespoň dva kalendářní měsíce před datem účinnosti změny," zdůrazňují právníci. První Pražané přitom musí začít s výměnou Opencard už nyní.

Musí nastat i dohoda s dodavatelem karet

A to ještě není poslední právnická nástraha. "Zásadní oříšek představuje domluva s dodavatelem karet," připouští šéf výboru pro informatiku Jan Kalousek, který si je vědom, že jednání s firmou Haguess vůbec nemusí být jednoduché. Vždyť té jde podle smlouvy o dodávku další stovky tisíc karet.

A varování se ozývá také přímo z magistrátu, z odboru IT. "Výrobce nám negarantuje, že karta skutečně vydrží deset let. Jediné, co si hlavní město vyžádalo, byla čtyřletá záruka na běžné opotřebení," upozorňuje vedoucí oddělení rozvoje informačních systémů Radovan Buroň.

To znamená, že město sice může prodloužit platnost karty o čtyři roky, ale pokud čipy za čas hromadně vypovědí službu, nápravu bude muset zaplatit městská pokladna.

Magistrátní IT specialisté mají čas do 29. února, aby zastupitelům navrhli, jak si s prodloužením Opencard poradit. Pak se uvidí, nakolik je tento krok reálný.