Pražský Libeňský most v lednu 2016

Pražský Libeňský most v lednu 2016 | foto:  Michal Šula, MAFRA

Opravy vykážou dopravu z Libeňského mostu na dva roky, náhrada nebude

  • 14
Během plánované rekonstrukce Libeňského mostu plánuje magistrát opravit navíc přilehlé okolí. Opravy tak vyjdou z původně avizované půl miliardy na dvě miliardy korun. Při opravách bude most zavřený pro tramvaje i auta, s náhradním mostem město nepočítá.

„Jen oprava mostu bude za půl miliardy a hotové bychom to chtěli mít v roce 2024,“ řekl náměstek pro dopravu Adam Scheinherr serveru Novinky.cz.

Minulé vedení magistrátu v čele s Adrianou Krnáčovou chtělo původně most zbourat. Od tohoto záměru nové vedení upustilo s tím, ho nechá opravit za půl miliardy korun. 

Praha nechala na projekt vypsat výběrové řízení, o který mělo zájem osm firem. Kvůli přísným podmínkám se do tendru přihlásila nakonec jen jedna firma, která ale nesplnila podmínky. Město proto vyhlásilo novou soutěž, o kterou podle náměstka projevilo zájem osmnáct firem. 

Oproti původnímu plánu počítá projekt s opravou okolí mostu od Palmovky do Holešovic. Po celou dobu rekonstrukce bude most pro dopravu zavřený.

„S náhradním mostem se už moc nepočítá. Byla udělána studie a takový most vycházel až na 350 milionů korun. Jsme s DPP připraveni obsloužit veřejnou hromadnou dopravu, automobilů tam zas tolik nejezdí,” uvedl pro Novinky.cz náměstek.

Pro pěší by mohla být alternativou lávka spojující Karlín a Holešovice, která by do té doby měla stát.

Podle Kloknerova ústavu  ČVUT by měla rekonstrukce prodloužit životnost mostu o 50 let. Bude nutné vyměnit konstrukci předpolí mostu, která je zasažená korozí.