Tragický požár hotelu v centru Prahy způsobila něčí nedbalost nebo úmysl

  • 4
Pražští hasiči ukončili vyšetřování požáru hotelu v Náplavní ulici v centru Prahy. Vyšetřovatelé zjistili, že příčinou požáru byla nedbalost nebo úmysl. Čí, tím se nadále zabývají policisté.

„Po delším a důkladném vyhodnocení všech expertíz Kriminalistického ústavu a Technického ústavu požární ochrany byla jednoznačně vyloučena technická závada,“ informoval mluvčí pražských hasičů a zároveň vyšetřovatel Martin Kavka. Dodal, že požár způsobil někdo svou nedbalostí, popřípadě s úmyslem.

Vyšetřovatelé hasičů také zjistili zásadní nedostatky v požární bezpečnosti. „Celá věc bude s majitelem hotelu řešena ve správním řízení. Výsledky zjištění příčiny vzniku požáru jsme předali kriminalistům,“ dodal Kavka.

Policejní mluvčí Jan Daněk řekl, že případ policie nadále vyšetřuje a z její strany nemůže prozatím oznámit žádný posun.

Požár ve čtyřhvězdičkovém hotelu Eurostars David vypukl 20. ledna po 18. hodině. Dva lidé zemřeli přímo při požáru, dva další poté v nemocnici. Po dovu měsících v nemocnici zemřel také dvaaosmdesátiletý Nizozemec. Několik dalších jich bylo zraněno, někteří vážně. 

Záchranná služba aktivovala i traumaplán. Požár se podařilo hasičům uhasit zhruba po hodině.