Sehraná čtveřice kradla v obchodech v Česku a Německu, napadala ostrahu

  • 22
Policisté z pražské Palmovky dopadli čtyřčlennou organizovanou skupinu, která opakovaně kradla v obchodních domech v Česku i Německu. Recidivisté se také nezdráhali fyzicky napadnout ostrahu obchodů.

Každý člen skupiny měl svou úlohu, jeden byl řidič, dva kradli a čtvrtý hlídal, jestli je „čistý vzduch“. Pokud zloděje při činu nachytala ostraha obchodu, při útěku použili i fyzické násilí. 

„V několika případech musela ochranka po jejich útocích vyhledat lékařské ošetření. V případě, který se stal v pražském Karlíně, jeden z podezřelých napadl ochranku paralyzérem a vyhrožoval, že ji nechá zabít, pokud ho nepustí,“ uvedla za pražské policisty mluvčí Violeta Siřišťová.

Kolik toho má skupina na svědomí, zatím policisté vyšetřují. Jen na území Prahy ale pravděpodobně jde o desítky případů.

Trojici zlodějů zadržela policie v pondělí večer, právě ve chvíli, kdy se s lupem vracela z obchodu. Třiatřicetiletý řidič byl v celostátním pátrání a měl zákaz řízení. V době zadržení byl pod vlivem drog.

Na místě spolujezdce seděla devětadvacetiletá žena a na zadní sedačce pětatřicetiletý muž, oba odmítali uposlechnout výzvy zasahujících policistů. Ti proto použili donucovací prostředky, podezřelé zpacifikovali a převezli na služebnu.

Čtvrtého člena party policie překvapila u něj doma, když zrovna stál na chodníku a vyhlížel své kumpány.

Skupina čelí obvinění z krádeže. Někteří z podezřelých se budou dále zpovídat z výtržnictví, vydírání a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Nejstarší z obviněných je ve vazbě, zbylí tři jsou stíháni na svobodě.