Městská policie přijela a vyhnala z petřínských svahů lyžaře, snowboardisty i bobující děti ze školky. (9. února 2021) | foto: Petr Topič, MAFRA

Vyhláška dovolí koupání i sáňkování v pražských parcích, psy jen na vodítku

  • 53
Praha připravuje novou vyhlášku, která upraví omezení v městských parcích. Podle návrhu by měl zmizet zákaz vstupu na trávníky, jízdy na koloběžce, koupání ve vodních nádržích a v zimě zákaz sáňkování a běžkování.

Přibýt má explicitní povinnost mít psa na vodítku a zeleň nově nemá být vymezena podle katastru, ale ve vyhlášce uvedenou definicí. Podle materiálu by mohla nová pravidla začít platit od října.

Nyní platná vyhláška z roku 2001 se dočkala kritiky letos v únoru, kdy strážníci vykázali z petřínského kopce sáňkující děti. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) po incidentu prohlásil, že že vyhlášku bude nutné aktualizovat.

Návrh nové vyhlášky definuje veřejnou zeleň přímo v textu jako například městské parky, plochy zeleně na náměstích, uliční zeleň včetně stromořadí nebo sídlištní zeleň. Do zeleně naopak stejně jako dosud nebudou spadat lesy, které se řídí zvláštním zákonem.

Nově mají být ve všech městských parcích pravidla stejná.

Návrh přináší řadu zmírnění, zmizet má zákaz vstupu na trávníky s výjimkou těch okrasných a květinových záhonů a také zákaz jízdy na koloběžce, zimního bruslení, běžkového lyžování, sáňkování nebo koupání ve vodních nádržích, které jsou například ve Stromovce.

Zpřísnit se má naopak pravidlo ohledně pohybu psů. „Vzhledem k nedávnému napadení dítěte psem v parku Na Petříně s vážnými následky a dalším obdobným incidentům bylo zvoleno řešení, že psi budou muset být ve veřejné zeleni drženi na vodítku,“ stojí v materiálu.

Návrh nové vyhlášky nyní magistrát rozeslal městským částem a dalším institucím. Po jejich zapracování musí návrh schválit městští radní a následně zastupitelé. Aby bylo možné stihnout v materiálu navržený termín začátku platnosti 1. října, muselo by zastupitelstvo vyhlášku schválit na prvním jednání po prázdninách v září.

VIDEO: Zima na Petříně. Reportér Matěj Smlsal se projel na lopatě pojmenované po primátoru Hřibovi:

13. února 2021

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
,