Účty stoupnou Pražanům jen mírně, ceny plynu a elektřiny zůstanou

  17:31
Pražanům se po Novém roce opět o něco zvýší částky na složenkách. Stejně jako na začátku letošního roku si ale lidé připlatí jen mírně. Lehce zdražit má například teplo, účty za vodu navýší pouze inflace. Elektřina ani plyn však nezdraží vůbec.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Letos platili Pražané na vodném a stočném celkem 85,42 koruny za metr krychlový. Se stejnou cenou budou Pražské vodovody a kanalizace vstupovat i do roku 2018. Účty za vodu tak vzrostou maximálně o inflaci.

Na začátku letošního roku jednala rada hlavního města o možném navýšení vodného a stočného zhruba o tři procenta. Peníze měly putovat na investice do úpravny vody na Želivce nebo do přestavby Ústřední čistírny odpadních vod (UČOV). K navýšení nakonec nedošlo a radní se nechystají cenu vody zvyšovat ani nyní.

„Financování přestavby UČOV jde na vrub rozpočtových příjmů, takže částka, která na to byla vyhrazena z vodného a stočného, což bylo více než 550 milionů korun, byla realokována na investice do obnovy. Na rok 2018 tak máme o 550 milionů na údržbu infrastruktury více,“ vysvětluje předseda představenstva Pražské vodohospodářské společnosti Petr Žejdlík, proč letos rada hlavního města nehodlá ceny vody zvyšovat.

Průměrná denní spotřeba Pražanů je 108 litrů na osobu. Čtyřčlenná rodina tedy denně vytočí zhruba 432 litrů vody. Průměrná domácnost ročně na vodném a stočném utratí asi 13 250 korun. Voda z veřejného vodovodu přitom patří k nejnižším položkám ve spotřebním koši obyvatel hlavního města, připadá na ni pouze 1,2 procenta z výdajů domácností.

Tarify za elektřinu se nemění

Od Nového roku zvýší většině zákazníků cenu tepla Pražská teplárenská. V průměru ceny vzrostou o 2,8 procenta. Domácnosti v bytě s rozlohou 65 metrů čtverečních a průměrnou spotřebou 25 gigajoulů za rok se tak měsíční náklady zvýší zhruba o pětačtyřicet korun.

Ceny služeb v roce 2018

Voda

  • Průměrná domácnost letos utratila na vodném a stočném zhruba 13 250 korun za rok při ceně 85,42 korun za metr krychlový včetně DPH. Podobně bude účet za vodu vypadat i v příštím roce. Sazba za vodné a stočné se totiž zvýší maximálně o inflaci. Přesnou míru zdražení Pražské vodovody a kanalizace zatím nezveřejnily.
  • Platba za vodu z veřejného vodovodu patří k nejnižším položkám ve spotřebním koši obyvatel hlavního města, připadá na ni pouze 1,2 procenta z výdajů domácností. Čtyřčlenná rodina spotřebuje denně v průměru zhruba 432 litrů vody.
  • Do ceny vodného a stočného se započítává nájem vodovodní sítě, její údržba, přímé odvody státu nebo ceny chemikálií, energií a mzdové náklady. 

Teplo

  • Pražská teplárenská zvýší od Nového roku většině zákazníků cenu tepla v průměru o 2,8 procenta. Domácnosti v bytě s rozlohou 65 metrů čtverečních s průměrnou spotřebou 25 gigajoulů (GJ) za rok se měsíční náklady zvýší o zhruba 45 korun.
  • Nárůst cen se týká odběratelů, kteří jsou zásobováni uhelnými zdroji. Ročně taková domácnost zaplatí za teplo zhruba 17 300 korun.

Elektřina

  • Cena elektřiny je závislá na typu tarifu a spotřebě. Sazby ale Pražská energetika na příští rok zvyšovat nehodlá.
  • Běžná pražská rodina žijící v třípokojovém bytě bez ohřevu teplé vody a topení elektřinou spotřebuje cca 1 800 kWh za rok. 

Plyn

  • Za rok letos zaplatila průměrná pražská domácnost, která na plynu jen vaří, zhruba 3 600 korun. Podobnou cenu může očekávat i příští rok. Ani Pražská plynárenská ceny od Nového roku zvyšovat nebude.

Zdroj: údaje jednotlivých společností

Nárůst cen se týká pouze odběratelů, kteří jsou zásobováni uhelnými zdroji. Pro zákazníky, kteří odebírají teplo z plynového zdroje Holešovice a blokové kotelny Lhotka–Libuš, se cena tepla nemění.

Změny se naopak zcela vyhnou cenám za elektřinu. Podle mluvčího Petra Holubce neplánuje Pražská energetika na příští rok žádné zdražování.

„Téměř šedesát procent našich zákazníků má ceny fixované z minulosti, a tak samozřejmě dodržíme po celou dobu podmínky fixované smlouvy včetně ceny silové elektřiny,“ říká Holubec. 

Ceny platné v letošním roce zůstanou i zákazníkům s tarify na dobu neurčitou.

„To, že dokážeme cenu udržet na stejné úrovni a nezdražujeme, je díky rozloženému nákupu elektřiny v dostatečném předstihu. Nakupujeme v podstatě s ročním předstihem, takže například v lednu letošního roku jsme nakoupili za tehdejších nižších cen silové elektřiny objem elektřiny pro leden 2018,“ popisuje Holubec.

Spotřeba elektřiny v Praze je dlouhodobě nižší než mimo hlavní město. „Naprostá většina našich odběratelů žije v domovních bytech, kde je dálková dodávka tepla a teplé vody. Elektřinu využívají vlastně jen pro běžné spotřebiče,“ vysvětluje Holubec. „Orientačně lze říci, že běžná pražská rodina žijící v třípokojovém bytě bez ohřevu teplé vody a topení elektřinou spotřebuje cca 1 800 kWh za rok,“ dodává.

Zvyšovat se v příštím roce nebudou ani ceny za roční kupony ve veřejné dopravě. Ten si lidé i nadále pořídí za 3 650 korun. Stejné sazby jako letos zůstanou i za svoz odpadu nebo poplatky za psy.

Dohled nad spotřebou má ušetřit výdaje

V dubnu začne Praha testovat pilotní projekt digitálního měření energií v bytových domech, které jsou ve vlastnictví hlavního města. Nájemníci budou moci svoji spotřebu hlídat průběžně pomocí mobilní aplikace, do které budou data o spotřebě směřovat přes server přímo z měřicích zařízení.

„Cílem je výrazná energetická úspora ve všech bytových domech, které Praha vlastní,“ říká primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Podle odhadu magistrátu by lidé díky průběžnému sledování spotřeby mohli ušetřit až patnáct procent nákladů za vodu, elektřinu, plyn nebo teplo.

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nesvítilo se tam, řekl policistům muž, který se vloupal do domu střelce z fakulty

18. dubna 2024  11:51

Po čtyřměsíčním pátrání policie zadržela muže podezřelého z vloupání do dvou domů v Hostouni na...

Útočník Rekonen je po konci v Plzní další posilou Mladé Boleslavi

19. dubna 2024  14:08

Hokejisty extraligové Mladé Boleslavi posílil finský útočník Aleksi Rekonen. Třicetiletý rodák z...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Plzeň v pohárech vydělala takřka čtvrt miliardy korun, Slavia se Spartou víc

19. dubna 2024  13:26

Pokud by plzeňští fotbalisté ve čtvrteční čtvrtfinálové odvetě ve Florencii uspěli, postupem do...

U Vltavy v Holešovicích vzniká park. Otevřená část usnadnila i cesty na kole

19. dubna 2024  12:11

Městská část Praha 7 v pátek zpřístupnila část vznikajícího parku U Vody poblíž mostu Barikádníků....

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...