Secesní lázně naproti Úřadu vlády dál chátrají, rekonstrukce je v nedohlednu

  • 17
V dalším díle seriálu Mizející Praha se podívejte na vybydlený Klárův ústav slepců v samém srdci hlavního města jen pár metrů od stanice metra Malostranská. Bývalé lázně stojí přímo naproti Úřadu vlády ČR. Ministři je mají denně na očích, přesto se s budovou již roky nic neděje a chátrá.

„V 60. a 70. letech byl Klárův ústav velmi navštěvovaný objekt, byly tu známé lázně a bazén,“ říká historik architektury Zdeněk Lukeš o domě, který byl dokončen v roce 1909 podle architekta Josefa Piskače.

Lázně tam však už nejsou léta a budova, která je v majetku státu, chátrá. Chvíli tam sídlil soud, který se však nedávno přestěhoval, a od té doby je dům kompletně prázdný.

„Dolní patra, která se ještě donedávna užívala, jsou celkem v pěkném stavu. Půda je na tom podstatně hůř, v trámech je dřevomorka,“ dodává Lukeš. Rekonstrukce podle něj nebude vůbec jednoduchá.

Dům byl postaven v secesním stylu. Je zdobený celou řadou krásných štukových dekorací a secesním oplocením.

Podle historika architektury se jedná se o cenný objekt, který by měl být opraven a dále využíván důstojným způsobem.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz