Cizinec v metru okrádal stařečky. Chytili ho, když tipoval další oběť

  • 19
Policisté dopadli kapsáře, který během nouzového stavu okrádal špatně pohyblivé seniory. Nejstarší poškozenou byla téměř devadesátiletá žena. Cizinec na oběti číhal v metru a kradl jim peněženky z batohů.

Kriminalisté už od poloviny dubna evidovali několik případů kapesních krádeží. Mezi poškozenými byli převážně starší lidé, kteří se špatně pohybovali a používali berle.

Pachatel jim kradl peněženky z batohů, které měli na zádech, a to obvykle ve chvíli, když šli po schodech nebo jeli na eskalátoru.

Policisté začali oznámené případy prověřovat a podařilo se jim zajistit kamerové záznamy z krádeží. 

„I když muž nosil roušku, tak policisté věděli, jak vypadá a hledali ho. Úspěšní byli kriminalisté z policejního okrsku Praha II, kteří se specializují na kapsáře. Podezřelého si všimli v metru, zrovna když si tipoval další oběť,“ uvedl mluvčí pražských policistů Jan Daněk. 

Čtyřiatřicetiletého cizince zadrželi a obvinili, soud ho poslal do vazby. Podle kriminalistů muž v Praze okradl nejméně devět lidí. Celkově způsobil škodu za téměř 40 tisíc korun.

Vzhledem k tomu, že kapesní krádeže páchal v době nouzového stavu vyhlášeného vládou, hrozí mu až osm let vězení.

Navíc není vyloučeno, že bude souzený i v dalších evropských státech. Při vyšetřování totiž vyšlo najevo, že kradl i ve Francii, Belgii, v Německu a ve Španělsku.