Pražský Libeňský most v lednu 2016

Pražský Libeňský most v lednu 2016 | foto:  Michal Šula, MAFRA

Libeňský most čeká rekonstrukce, bourat se nebude, rozhodli radní

  • 133
Libeňský most čeká podle primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti) i jeho náměstka pro dopravu a stranického kolegy Adama Scheinherra citlivá rekonstrukce. Rozhodnutí v úterý schválili radní. Nyní chce město prověřit varianty opravy mostu a na jaře příštího roku mezi nimi rozhodnout.

„Libeňský most, unikátní stavbu avantgardního funkcionalismu, čeká citlivá rekonstrukce. Bourat se nebude,“ vyjádřil se na sociální síti primátor Hřib.

Nyní si nechá město zpracovat studii, která rozhodne o dalším postupu. „Díky přípravným pracím a studii porovnáme nejlepší variantu pro Libeňský most. Dáváme jasný signál a po 90 letech, kdy se mostu nikdo nevěnoval, mu dopřejeme péči, kterou si tolik zaslouží,“ doplnil Scheinherr.

Prozatím započnou opravy vnějšího líce mostu, schodišť, sloupů osvětlení a zábradlí, které mají za cíl zastavit degradaci mostu a obnovit jeho vzhled. Inženýrské sítě se mají přeložit do podchodů pod řekou.

Po zvolení jedné z výsledných variant chtějí zástupci města zorganizovat workshop, na kterém se bude probírat kompletní řešení části Libeňského mostu mimo řeku s důrazem na protipovodňovou ochranu a dopravu v prostoru Palmovky.

16. května 2018