Letecký den ve Kbelích.

Letecký den ve Kbelích. | foto: Air Show Praha, Metro.cz

Letos se o něm jen uvažovalo, letecký den ve Kbelích bude až příští rok

  • 2
Na sociálních sítích i v některých médiích zazněla informace, že letecký den na letišti v Kbelích plánovaný na 9. června, bude zrušen. Podle organizátorů z Jagello 2000 se však o akci na letošní rok pouze uvažovalo a termín oficiálně neoznámili. Show se podle nich chystá až na příští rok.

Zrušení leteckého dne na kbelském letišti na Facebooku ostře kritizoval Martin Valovič z pražské ODS, který odkazoval na to, že akce se nebude konat kvůli neschválenému dubnovému programu zastupitelstva. Uváděl, že akce kvůli tomu nezískala potřebné peníze. Viníky jsou podle něj Jan Čižinský (KDU-ČSL) a také Matěj Stropnický (Zelení), kteří schválení zabránili.

Podle ředitele Zbyňka Pavlačíka z organizace Jagello 2000, která má letecký den ve Kbelích na starosti, ale vůbec o neschválení programu zastupitelstva nejde. „Ta akce nebyla veřejně oznámena, takže to neznamená, že bychom něco rušili,“ řekl Pavlačík.

09.května 2018 v 16:18, příspěvek archivován: 11.května 2018 v 15:07

Letecká show na oslavu sto let od vzniku Československa na letišti ve Kbelích v sobotu 9. června neproběhne. Díky dvěma členům trojkoalice, konkrétně Matěj Stropnický (Zelení) a Jan Čižinský (zvolený za KDU-ČSL) nebyl na pražském zastupitelstvu schválený program jednání. Díky tomu akce nezískala potřebné finanční prostředky. Událost měla být uctěním československých letců a oslavou 100 let od založení Československé republiky. Zdá se, že hádky v koalici jsou pro lidi jako je pan Čižinský důležitější, než důstojné uctění vzniku naší republiky. Je mi z toho smutno a věřím, že se to po volbách změní.
https://www.euro.cz/…/letecky-den-ve-kbelich-nebude-kvuli-h…

Organizátoři letos o leteckém dni uvažovali, ale z řady důvodů jej uspořádají až v roce následujícím. „Měli jsme v úmyslu letos udělat akci. K tomu ale potřebujeme tři věci - místo, kde se to může konat, program a organizační a finanční zabezpečení,“ sdělil Pavlačík. 

Jagello 2000 jedná o akci i s magistrátem, který je podle Pavlačíka letecké show nakloněn a staví se k ní vstřícně. Pořadatelé chtějí obnovit čtvrt století starou tradici. 

Podle Pavlačíka ale chtějí mít letecký den dobře připravený a rok 2019 se jim jeví z několika hledisek jako nejlepší volba.

„Chceme, ať je ta akce dobře připravená po všech stránkách, hlavně tedy programově, proto ji uděláme příští rok,“ dodal Pavlačík s tím, že organizačně a právě programově je akce náročná.

Termín a další podrobnosti k akci zveřejní Jagello 2000 v průběhu několika týdnů.